Nervi și tensiuni în Alianța USR PLUS: La Sectorul 1, USR anunță că vrea să meargă singur în alegeri

Laurentiu Gheorghe | 03.03.2020

Proaspăt numită candidat la Primăria sector 1, europarlamentarul USR Clotilde Armand, se plânge că PLUS are pretenții prea mari și că ar fi de preferat liste separate în alegerile locale.

Pe aceeași temă

Într-un mesaj transmis colegilor USR din filiala Sector 1, făcut public de G4Media.ro, Armand spune că pretențiile PLUS sunt 6-5 paritate pe listele Alianței la consilieri, iar USR nu poate accepta mai puțin de 7 la 4 date fiind diferențele dintre cele două partide.

În replică, liderul PLUS București, Vlad Voiculescu a declarat că nu s-a discutat varianta participării separate la alegeri în sectorul 1 în timpul negocierilor. ”Avem o alianță, trebuie să găsim soluția în această alianță. Sper să tranșăm lucrurile până la sfârșitul săptămânii”, a mai spus Voiculescu, citat de G4Media.ro

Mesajul transmis de Clotilde Armand membrilor USR Sector 1

”Situația negocierilor din S1.

În 2016, USR S1 a obținut 8 mandate de consilieri.

Oliver Paiusi, 50 ani, fondator si activist la Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi (in federatia sunt aprox 5,000 membri) este liderul USR in consiliu din 2016 si numarul 1 pe lista USR a candidatilor actuali.

In negocierile cu Plus, demarate in urma cu cateva saptamani, nu a fost pusa in discutie sustinerea candidaturii mele la primarie, o problema considerata consensuala. In schimb in locul lui Oliver Paiusi in deschiderea listei de consilieri, Plusul a insistat sa fie Diana Buzoianu (lider Plus S1, 25 de ani). Negocierilor s-au intensificat brusc in seara precedenta si in dimineata lansarii candidaturii mele, pe 1 martie.

Imi doream mult ca Plus sa fie reprezentat la lansare si am acceptat negocierile mai intai cu Dragos Tudorache si apoi cu Vlad Voiculescu. Diana Buzoianu acceptase sa vina si fusese trecuta in invitatia catre presa, in contextul in care nu ne propusem in nici un fel sa inchidem negocierile inainte de lansare.

Ultima oferta din partea noastra a fost Oliver si Diana vice-primari (fara sa specificam mandatul celui dintai sau celui de-al doilea VP), Diana cap de lista si 7-4 la consiliu (ne propunem sa castigam 11 locuri).

Aceasta oferta a fost respinsa de Plus care si-au dorit 6-5.

Mi-am consultat colegii si USR S1 nu poate sa accepte mai putin de 7-4. Mai ales, este exclus, fiind o diferenta atat de mare de experienta si competente intre Oliver si Diana, sa specificam ca Diana va fi prim-VP. Nu vrem numiri politice absurde.

In acest context, USR s1 ar prefera sa participe singur la alegeri.”

Context

Candidata USR Sector 1, Clotilde Armand, și-a lansat candidatura, duminică, cerându-le liberalilor ”să facă un pas în spate”. Armand a făcut apel către partidele de opoziție din sector să susțină proiectul său la alegerile locale deoarece ”până acum, au fost incapabile să-l facă”.

PNL Sector 1 i-a replicat în termeni duri. Președintele PNL sector 1, Sebastian Burduja, a suține, într-un comunicat, că Armand ”a greșit ținta” și îi amintește că rectificările bugetare ale primarului PSD din sectorul 1 au trecut anul trecut cu voturile a doi consilieri de la USR.

Conform unor surse din alianță, liderii PLUS au discutat duminică, într-o ședință restrânsă a conducerii partidului, despre posibilitatea de a rupe alianța cu USR. Prima dată a fost invocat acest subiect joi, după anunțul că Nicușor Dan va fi susținut de PNL la primăria Capitalei, anunț care a dus la retragerea candidatului PLUS, Vlad Voiculescu. În PLUS s-a discutat inclusiv despre un vot al membrilor de partid, care să fie întrebați dacă mai vor sau nu o alianță cu USR.

Despre disensiunile apărute în sânul Alianței sunt tot mai vizibile, un divorț între PSD și ALDE fiind tot mai previzibil. Luni, Digi24 scria despre aceste tensiuni exacerbate mai ales după ce Vlad Voiculescu (PLUS) a fost nevoit să renunțe la candidatură în favoarea Dan Nicușor. Oamenii lui Dacian Cioloș s-au simțit trădați, și ar vrea să rupă aliața. Doar că cele 3% intenție de vot cu care sunt creditați în sondaje nu le dă vreo marjă de acțiune.

Dincolo de tensiunile privind candidatul de la București, unde USR trebuie să intre în negocieri directe cu PNL pentru primăriile de sector, sunt probleme mari și în teritoriu unde USR și PLUS nu reușesc să se înțeleagă pe listele de consilieri și pe candidaturile pentru primării.

„Sunt localități unde PLUS cere paritate de 1 la 1. Adică să împărțim în mod egal numărul de consilieri. Nu avem cum să facem asta. Noi avem structuri peste tot, ei nu au”, a declarat un vicepreședinte USR, citat de Digi24.ro.

De partea cealaltă, cei din PLUS spun că sunt multe situații unde „USR se comportă de facto de parcă nu ar fi în alianță cu PLUS”, refuzând să discute despre candidați „cu CV-urile pe masă”.

În USR, relația cu partenerii de la PLUS este deja contestată. Mai mulți lideri ai partidului, atât din tabăra Barna, cât și din cealaltă tabără, consideră alianța cu PLUS o „piatră de moară”.

Cele două partide ar fi trebuit ca după alegerile locale, în vară, să fuzioneze, însă perspectiva unei fuziuni între USR și PLUS este tot mai îndepărtată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22