Nicolae Ciucă: Chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului

Laurentiu Gheorghe | 21.10.2021

Nicolae Ciucă, desemnat de Iohannis ca să formeze guvernul, cheamă toate partidele parlamentare să susțină un nou executiv cu puteri depline de care România are nevoie ca să depășească criza sanitară.

Pe aceeași temă

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru, cheamă toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului, spunând că România are nevoie de un executiv cu puteri depline pentru a trece de acest val al pandemiei de COVID. Nicolae Ciucă are misiunea de a forma un guvern minoritar PNL-UDMR, bazându-se în Parlament pe voturile PSD, în timp ce USR a fost exclus de PNL din ecuație.

Ciucă a transmis acest apel prin-un mesaj pe Facebook:

Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. De aceea, chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului și să ne sprijine pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea economică.

România are nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează".

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, joi după-amiază, că a decis să îl desemneze pentru funcția de premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, șeful statului declarându-se „mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare".

Iohannis a făcut anunțul alături de Ciucă, acesta spunând că va negocia cu „toate forțele" responsabile pentru ca guvernul propus să fie aprobat în Parlament.

După ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, se pregătește guvernare minoritară cu susținerea PSD în Parlament. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că planul era deja parafat, iar funcțiile au fost deja împărțite între PNL-PSD și UDMR. Pesediștii nu vor nominaliza oameni în Guvern, dar vor primi șefia Camerei Deputaților. Premiu de consolare pentru Cîțu va fi șefia Senatului.

Scos din ecuația guvernamentală, USR a anunțat că nu intenționează să susțină un guvern minoritar care are deja susținerea PSD. Întrebat într-o conferință de presă dacă USR va vota în Parlament pentru învestirea Cabinetului Ciucă, Dacian Cioloș a spus că nu se mai pune problema susținerii din partea USR: „Știm doar că exista un guvern minoritar, nu știm lista miniștrilor și nici programul de guvernare. Nici nu mai contează cum votează USR atât timp cât PNL a anunțat că are susținerea PSD. Pare să existe o înțelegere PNL-PSD cu care probabil se simt confortabil".

Miniștrii propuși de PNL din Guvernul Ciucă

În interiorul PNL sunt deja vehiculate numele de miniștri propuși pentru portofoliile cheie din viitorul Guvern care va fi condus de Nicolae Ciucă. Astfel, pe lista scurtă se află nume controversate de liberali ca Iulian Dumitrescu la ministerul Transporturilor, Cătălin Predoiu la Justiție și Nelu Tătaru la Sănătate.

Liderul de la PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, un apropiat al lui Florin Cîțu, se află în cărți pentru funcția de ministru al Transporturilor, conform surselor citate de HotNews.ro. Numele lui Dumitrescu apare într-o înregistrare a procurorilor DNA, în biroul ministrului Transporturilor, în timp ce îi cerea fostului ministru Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Tot pentru portofoliul de la Transporturi este propus și Lucian Bode. Numele acestuia apare și pentru portofoliul de la Interne. O decizie nu este luată în acest moment.

De asemenea președintele Klaus Ioahnnis l-ar susține pe Cătălin Predoiu pentru portofoliul de la Justiție și pe șeful statului Major al Armatei, Daniel Petrescu la Apărare.

Prima schița a Guvernului Nicolae Ciucă:

 • Iulian Dumitrescu - Transporturi

 • Cătălin Predoiu - Justiție

 • Dan Vîlceanu la Finanțe

 • Lucian Bode- Interne

 • Nelu Tătaru - Sănătate

 • Bogdan Aurescu- Externe

 • Raluca Turcan - Muncă

 • Daniel Petrescu șeful statului major/ Nicoleta Pauliuc - Apărare

 • Virgil Popescu - Energie

 • Sorin Cîmpeanu - Educație

 • Adrian Cozma - Agricultură

 • Marcel Boloș/ Cristian Bușoi - Fonduri Europene

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22