Nicolae Ciucă: Prețurile la energie se plafonează pentru un an, începând cu 1 aprilie

L. G. | 14.03.2022

Conform mesajului transmis luni de premierul Nicolae Ciucă, tarifele la energie vor fi plafonate și compensate pentru consumatorii casnici timp de un an, începând cu 1 aprilie.

Pe aceeași temă

Decizia va fi adoptată de Guvern în cursul acestei săptămâni a anunțat premierul. El a mai spus că România va cere UE ca toate fondurile europene necheltuite din precedentele bugete multianuale UE să meargă în măsuri de sprijin pentru economie,

Șeful guvernului a anunțat că toți consumatorii casnici vor plăti pentru un consum de energie electrică de până la 100 de kWh pe lună prețul de 0,68 de lei/kWh, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kWh, vor plăti 0,8 de lei/kWh.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kWh.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kWh, TVA inclus, și 0,37 lei/kWh pentru gaz, TVA inclus.

Declarația integrală a premierului Ciucă:

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre.

Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi.

România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor românești.

Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației.

La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kW pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kWh, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kW, vor plăti 0,8 de lei/kWh.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kWh.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kWh, TVA inclus, și 0,37 lei/kWh pentru gaz, TVA inclus.

Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică.

Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22