Nicolae Ciuca, seful Statului Major General al Armatei Romane: Analizam ipoteza extinderii conflictului din Ucraina in Republica Moldova

T.d. | 12.02.2015

Pe aceeași temă

Extinderea conflictului din Ucraina in Republica Moldova este o ipoteza pe care Armata Romana o analizeaza, a spus miercuri seful Statului Major General al Armatei (SMGA), general-locotenentul Nicolae Ciuca. Intr-un interviu pentru Realitatea TV, Ciuca a subliniat caracterul exclusiv defensiv al bazei americane de la Deveselu – ca parte integrata in scutul anti-racheta din Europa – si al celor doua centre operationale de comanda pe care NATO urmeaza a le amplasa in Romania.

Seful SMGA a confirmat faptul ca Armata Romana are in vedere analiza ipotezei privind o presupusa extindere a conflictului armat din estul separatist al Ucrainei catre Republica Moldova.

"Vă rog să-mi daţi voie să nu fac o astfel de analiză, o astfel de anticipare pentru a nu da loc de interpretare. Chiar dacă nu există un scenariu există ipoteze. Şi-atunci fiecare dintre ele sunt analizate. Nu putem să afirmăm că nu există preocupare pentru care se analizează. Sigur că există o astfel de analiză", a declarat general-locotenentul Nicolae Ciucă.
 

“Baza de la Deveselu, functionala la finalul lui 2015”

Inaltul oficial militar roman a reluat asigurarile privind caracterul strict defensiv al bazei de la Deveselu si al Centrelor Operationale de Comanda NATO de pe teritoriul romanesc.

"Este vorba despre punerea la dispoziţie a unui pachet de forţe care să fie în măsură să aibă o reacţie imediată într-o perioadă foarte scurtă de timp. Practic acea structură de 5.000 de militari, despre care vorbiţi, reprezintă elementul militar de reacţie pentru o situaţie dată. Când va fi funcţională baza de la Deveselu? Şi asta e o îngrijorare a Rusiei! Baza de la Deveselu va fi funcţioanlă la finele acestui an. Este o îngrijorare reală a Rusiei că de acolo nu va fi doar un scut antirachetă ci un centru de tragere a rachetelor de croazieră? Domnule Giuglea, reiterăm! Baza de la Deveselu are destinaţie pur defensivă", a declarat șeful Statului Major General al Armatei.
 

“Vom anihila flota militara romaneasca”

Moscova este ingrijorata de scenariul formarii unui “potential ofensiv” in Romania, direct coordonat de NATO.

Intr-un interviu pentru Televiziunea Publica (TVR), directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare de la Moscova, analistul militar Vladimir Evseev, a subliniat riscul aparitiei unui conflict militar deschis intre Bucuresti si Kremlin, in contextul situatiei tensionate din Ucraina. “Vom cauta si mijloace de a anihila flota militara romaneasca” in cazul unei confruntari armate intre cele doua state, a aratat in mod explicit Evseev.

Nervozitatea Rusiei pare ca se afla intr-o continua ascensiune, mai ales dupa ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat saptamana trecuta decizia Aliantei de a amplasa centre multinationale de comanda si control in sase state din Estul Europei. Este vorba despre Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, intr-o incercare a fortelor Aliate de a tempera agresiunea Kremlinului in aceasta zona.

Vladimir Evseev spune, cu alte cuvinte, ca Bucurestiul risca sa fie vizat de un atac armat rusesc, daca decide sa se implice activ intr-o presupusa confruntare dintre Alianta Nord-Atlantica (a carei membra Romania este) si Federatia Rusa.

"Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregatită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă, dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta”, a spus Evseev pentru TVR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22