Nicusor Dan despre excluderea lui Moroianu: nu a aratat ca regreta acuzatiile mincinoase facute

Dora Vulcan | 19.12.2016

Liderul USR Nicusor Dan a motivat luni excluderea lui Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand si prieten vechi, prin faptul ca acesta nu ar fi dat niciun semn ca ar regreta si ca ar fi dispus sa retracteze acuzatiile "foarte grave si mincinoase" pe care le-a facut. Dan a spus ca Moroianul poate face apel la Comisia de arbitraj pentru a contesta decizia de excludere.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Tot ceea ce poate sa faca domnia sa, este, conform Statutului, sa faca un apel la Comisia de arbitraj. Daca il va face, Comisia de arbitraj il va judeca. Pana in momentul asta nu a dat niciun semn de a retracta acuzatiile foarte grave si mincinoase pe care ni le-a adus", a explicat Nicusor Dan.  

 

 

"A fost o decizie pe care a luat-o in unanimitate Biroul National prin toti membrii prezenti. Eu nu sunt un om conflictual si cred ca trebuie sa gandim cu totii foarte rational situatia in care ne aflam si mai ales sa avem responsabilitate pentru toti oamenii care isi pun sperante in noi", a spus liderul USR. 

 

 

Nicusor Dan, liderul Uniunii Salvati Romania, a anuntat in urma cu doua zile ca Sergiu Moroianu, sotul lui Clotide Armand, a fost exclus din USR, in urma atacului de zilele trecute la adresa lui Matei Paun, cel care a coordonat campania USR.

 

 

Dan a afirmat ca Biroul National al USR a decis sa sanctioneze prin aceasta excludere "atacul lipsit de etica la adresa USR, care a ranit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect,"  precizand ca e vorba de un moment trist pentru el si partid.

 

USR arata, in comunicatul in care anuntat excluderea lui Moroianu, ca acesta a adusa daune grave imagini partidului prin atacul de zilele trecute, precizand ca acesta nu s-a prezentat la sedinta Biroul National al partidului pentru a-si proba afirmatiile. USR acuza existenta mai multor minciuni in afirmatiile lui Moroianu de zilele trecute.

 

Se precizeaza de asemenea ca USR si-a cheltuit toti banii transparent si ca, in Bucuresti, USR a obtinut cu 35 000 de mai multe voturi la alegerile parlamentare in comparatie cu cele locale.

 

Comunicatul prin care USR anuntat excluderea lui Moroianu din partid:

 

"Biroul Național al USR a constatat că Sergiu Moroianu a încălcat articolul 13 litera c din statut care prevede că un membru are îndatorirea să nu prejudicieze, prin luări de poziții publice, imaginea Salvați România și a decis excluderea lui din partid.

 

USR a constatat că intervenția publică a lui Sergiu Moroianu a fost preluată în mass-media în zeci de articole, știri și emisiuni TV, într-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii și eforturile depuse de membrii si simpatizanții USR în campania electorală.

 

Sergiu Moroianu a refuzat să se prezinte la ședința Biroului Național, la care a fost invitat cu 48 de ore înainte așa cum prevede statutul pentru a-și proba acuzațiile. De asemenea, BN i-a oferit lui Sergiu Moroianu posibilitatea să prezinte dovezile în scris dacă nu poate participa fizic la sedința Biroului Național, posibilitate pe care acesta nu a folosit-o.

 

În scopul clarificării, ținem să facem următoarele precizări:

 

1. Intervenția lui Sergiu Moroianu a fost lipsită de etică și a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzații calomnioase în spațiul public. Persoanele care afirmă lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, contravin statutului de membru și valorilor USR.

 

2. Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de invenția propagată de adversari în campania josnică de denigrare a USR, asocierea cu George Soros. Tot pe această pseudotemă, a acuzat în mod direct și fals unul dintre vice-președinții USR, pe Roxana Wring.

 

3. Sergiu Moroianu a enunțat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor în campania electorală.

 

3.1. Că banii ar fi fost cheltuiți netransparent și discreționar. USR a făcut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile și cheltuielile, precum și structura cheltuielilor, urmând ca bilanțul complet să fie făcut public după finalizarea și depunerea actelor la AEP de către mandatarii financiari.

 

Dovada faptului ca banii au fost cheltuiți chibzuit este suma de 50 000 de lei plătită pentru sondajul de opinie comandat, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din cheltuielile totale.

 

Cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructură (corturi, pliante, servicii poștale, producție, distribuție).

 

Sergiu Moroianu susține că au fost plătite așa zise servicii de consultanță, ceea ce este fals. Pentru toate contractele există dovada prestării serviciilor și toate cheltuielile au la bază chitanțe și facturi care vor fi depuse la AEP.

 

3.2. Că Matei Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Matei Paun a activat voluntar și nu urmează să fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recentă de la parlamentare. El nu a fost plătit niciodată de către USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse conform legii la AEP.

 

4. Invitațiile media au venit cu precădere pentru candidații pentru Parlament, USR promovându-i pe aceștia. Clotilde Armand, care nu fost candidat la Parlamentare, a fost prezentă în mass-media în timpul campaniei electorale. De altfel, Clotilde Armand a fost prezentă la acțiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau apariții media.

 

5. În opoziție cu afirmația lui Sergiu Moroianu, Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat și propus pe Matei Paun în echipa de campanie, în luna februarie 2016.

 

6. În ceea ce privește rezultatul alegerilor de la București, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, USR a obținut cu 35.000 mai multe voturi decât la alegerile locale din 5 iunie 2016."

 

***
 

Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand, a acuzat acum cateva zile, într-o postare pe contul sau de Facebook, abuzurile şi greşelile comise ”din partea «echipei de comunicare/campanie» a USR, echipa coordonata de Matei Păun, care ar fi facut USR sa obtina un rezultat mai slab la parlamentare in Bucuresti in raport cu alegerile locale.

 

”Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea «echipei de comunicare/campanie» coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun?”, a scris Moroianu atunci.

 

El l-a descris pe Paun drept ”un personaj controversat”, acuzand faptul ca partidul nu s-a detasat hotarat de asocierea imaginii sale cu ONG-urile lui Soros, ceea ce ar fi ajutat PSD sa obtina un rezultat foarte bun la parlamentare si ar fi facut USR sa ramana sub 10%.

 

Moroianu a acuzat de asemenea campania de denigrare si sabotaj pe care Paun ar fi declansat-o la adresa Clotildei Armand si faptul ca banii USR ar fi fost cheltuiti in mod netransparent.

 

Nicusor Dan i-a raspuns atunci lui Moroianu, declarandu-se uluit si mahnit de afirmatiile acestuia: "Matei Paun a activat voluntar, sacrificandu-si timpul personal, fara sa ceara nimic in schimb, atat in campania electorala pentru alegerile locale, cat si in campania electorala pentru alegerile parlamentare. A muncit in baza unui mandat dat de Biroul National, pe care nu l-a depasit niciodata. A avut in intreaga campanie electorala sustinerea mea si a Biroului National. Sunt mahnit si uluit ca Sergiu Moroianu lanseaza in spatiul public afirmatii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale dusmanilor politici ai USR.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22