Nicușor Dan, despre greva STB: Este o acțiune politică a domnului Petrariu

L. G. | 21.01.2022

Primarul general, Nicușor Dan, a solicitat Parchetului să ia măsuri în contextul grevei declarate ilegale a angajaților STB și față de Vasile Petrariu, lider de sindicat și consilier PSD.

Pe aceeași temă

Nicușor Dan spune despre liderul de sindicat de la STB, Vasile Petrariu, că a organizat acest act ilegal cu consecințe grave asupra transportului în comun din București.

Principalele declarații ale lui Nicușor Dan:

  • Hotărârea arată că „este o grevă organizată majoritar de sindicatul reprezentativ din STB”. Solicit Parchetului să ia măsuri împotriva domnului Petrariu care a organizat acest act ilegal

  • A avut loc o încercare de dialog între sindicatul reprezentativ STB și conducerea STB. Dialogul nu a putut avea loc pentru că practic sindicatul reprezentativ nu are acele revendicări reale

  • Toate problemele care țin de mentenantă, piese de schimb, capete de linii, confortul vatamanilor, niciuna dintre aceste probleme reale nu a fost discutată

  • Fac un apel la rațiune la șoferi și vatmani: avem două hotărâri executorii, suntem într-un stat de drept în care hotărârile executorii se execută, cine nu le execută săvârșește o ilegalitate

  • Asta înseamnă că avem de a face cu o actiune politică a domnului Petrariu. Cer PSD și președintelui București, Gabriela Firea, si președintelui national, Marcel Ciolacu, să se pronunțe: ori sustin o greva ilegală, fie se delimiteaza și retrag sprijinul politic al lui Petrariu, ales în Consiliul General pe listele PSD

Lider sindical: Situația rămâne neclară

De cealaltă parte, liderul greviștilor, consilerul PSD, Vasile Petrariu a anunțat eșecul discuțiilor cu primarul general și conducerea societății de transport. Acesta îl acuză pe Nicușor Dan că a refuzat dialogul și nu a stat nici un minut să asculte doleanțele greviștilor. „Nu a intenţionat niciodată să rezolve conflictul”, a precizat Petrariu, adăugând că situația este în continuare neclară.

Declarații Vasile Petrariu:

  • „Concluzia discuţiilor e una singură. Domnul primar general a pozat la televizor că vrea să medieze o discuţie şi a pus condiţia că preşedintele sindicatului transportatorilor nu trebuie să participe la această discuţie. În condiţiile astea, e normal că colegii s-au ridicat de la masă şi au plecat.

  • Domul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut. Nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declaraţii şi poziţii belicoase care invită şi instigă nu ajută cu nimic.

  • Măcar în ultima clipă trebuia să fie un dialog real, care să permită dezamorsarea acestui conflict. Ne ducem la salariaţi să le transmitem această mare realizare, adică întâlnirea cu primarul general. Aşteptăm de la Tribunal decizia de astăzi şi salariaţii vor decide ce vor face în perioada următoare.

 

În tot acest timp continuă greva în transportul în comun din Capitală. Nici vineri, niciun tramvai, troleibuz sau autobuz nu a ieșit pe traseu, deși instanța a decis suspendarea grevei și reluarea activității de către șoferi.

 

Vineri, la prânz, magistrații Tribunalului București au decis și că greva este ilegală. Decizia este executorie, așa că angajații ar trebui să revină la lucru. În caz contrar, ei riscă sancțiuni penale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22