Nicușor Dan după aprobarea bugetului de stat: Va fi imposibil să acoperim nevoile Capitalei

Redactia | 24.12.2021

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat după aprobarea bugetului de stat că banii primiți de Primăria Capitalei sunt insuficienți și este imposibil să acopere cu ei nevoile orașului.

Pe aceeași temă

Primarul cere grupurilor politice din Consiliul General să vină cu un proiect de buget și să indice de unde se pot face tăieri. În replică, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și președintele PNL București, spune că PNL va veni cu un proiect de buget, iar aceasta este o capitulare prematură a primarului general.

”Parlamentul a dat azi votul final pentru bugetul de stat pe 2022, iar veștile pentru Capitală nu sunt deloc bune. În ciuda tuturor demersurilor pe care le-am făcut în ultimele două luni, Bucureștiul a rămas cu același buget din 2021 – 10 miliarde de lei, dintre care 4 miliarde pentru Primăria Capitalei și 6 miliarde pentru primăriile de sector. Cu un astfel de buget, cu prețurile care au explodat în sectorul energetic și cu ZERO compensare guvernamentală pentru asta, va fi imposibil pentru PMB să acopere nevoile Capitalei la nivelul anului curent”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.


Acesta a invitat partidele din Consiliul General să vină cu un proiect de buget și să arate de unde se poate tăia.
”Ținând cont de această situație, invit fiecare din partidele cu reprezentare în Consiliul General al Capitalei să vină cu o propunere concretă de buget local. Mai direct și mai simplu spus, să arate clar de unde și cât să tăiem. La urma-urmei, CGMB va trebui să voteze bugetul Capitalei, așa că rog grupurile politice să propună direct acest buget și să-și asume tăierile necesare. Dincolo de această problemă pentru 2022, aș vrea ca în lunile următoare să avem o dezbatere foarte serioasă despre finanțarea Bucureștiului în anii care urmează. Vrem să avem un buget de subzistență sau un buget de dezvoltare pentru București? Lăsăm Bucureștiul să se târâie cum poate sau schimbăm lucrurile cu adevărat? E vorba totuși de Capitala României și motorul ei economic, nu de una dintre miile de localități ale țării”, a mai scris Nicușor Dan.

În replică, primarul Sectorului 6 și președintele PNL București, Ciprian Ciucu, spune că să ceri consilierilor să îți facă bugetul este o capitulare prematură.

”Atunci când ești primar și ai la dispoziție un aparat de cateva mii de oameni, să vii și să ceri Consiliului să îți facă bugetul, (activitatea din consiliul fiind practic cvasineremunerată) este egal cu o capitulare prematură. Chiar dacă nu o scoate la capăt, un primar are datoria să încerce! Nu poate renunța atât de ușor la leadership! Un primar are datoria să caute soluții, să se dea peste cap, și să demonstreze că a făcut tot ce i-a stat în putință, chiar dacă nu aduce bugetul pe zero. Trebui să umble serios la cheltuieli și să comaseze sau desființeze instituțiile inutile. Apoi sa valorifice imensul capital imobiliar pe care il are la dispoziție, care valorează miliarde și care este închiriat pe 2 lei sau zace nefolosit, prin cotloanele orașului! Cât despre parcările publice, ne alegem cu praful de pe tobă. Apoi, după ce a discutat și a luat toate măsurile imaginabile pentru a echilibra bugetul, cu toate cifrele la vedere, se duce în fața Guvernului și a oamenilor și spune: asta este tot ce am putut, de restul este nevoie să ne ajute guvernul! Dar înțeleg că nu se poate sau efortul e prea mare”, a scris Ciucu pe Facebook.

Acesta spune că PNL va veni cu un proiect de buget.

„Nu-i nimic, PNL București va veni cu o versiune de buget și o va propune bucureștenilor și partidelor din Consiliul General. Nu îl vom aduce pe zero, asta este aproape imposibil, am mai spus-o si ieri, dar vom demonstra că se pot face pași importanți în direcția corectă. Îl rog pe Primarul General să permită mâine o întâlnire de lucru între direcția economică a PMB și consilierii generali ai PNL București”, a scris Ciucu.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22