Nicusor Dan: Falimentul RADET, inevitabil. Pretul gigacaloriei scapat de sub control

Dora Vulcan | 11.10.2016

Consiliul General al Primariei Capitalei a fost marti scena unor conflicte la scena deschisa intre liderul USR Nicusor Dan si primarul general Gabriela Firea pe tema riscurilor insolventei RADET. Nicusor Dan spune ca, odata cu declansarea insolventei, falimentul RADET este inevitabil si ca municipalitatea nu mai are niciun control asupra pretului gigacaloriei si, mai mult, nu se vor mai putea accesa fonduri europene. Firea il contrazice.

Pe aceeași temă

 

 

"Insolvența RADET este o măsură iresponsbilă. Situația era dificilă, însă bugetul Bucureștiului permitea plata acelei primei tranșe de 250 de milioane stabilite de tribunal. Primarul general și consiliul general au aruncat responsabilitatea RADET de pe umerii lor, pe care cetățenii i-au mandatat, pe un administrator care nu are nicio responsabilitate față de bucureșteni.

Soluția noastră era să plătim din banii primăriei datoria de 250 de milioane, să venim cu un consiliu de administrație serios, să avem o strategie pentru amplasarea de noi centrale, să accesăm 180 de milioane de euro din fonduri europene, să preluăm parte din punctele de producere a energiei și să negociem acea datorie istorică cu ELCEN", spune Nicusor Dan pe pagina personala de Facebook.

 

Filmul integral al declaratiei, AICI

 

 

Matematicianul Nicusor Dan a facut si un calcul logic prin care explica de ce este imposibila evitarea falimentului: 

 

 

"Legea nu permite RADET un procent mai mare de 5% din cifra de afaceri, iar in trei ani, cu profitul pe care RADET speram sa il faca, nu poate ajunge nici la datoria de 250 de milioane de lei pe care a stabilit-o instanta. In al doilea rand, legea spune ca societatile care sunt in insolventa nu pot sa obtina licenta. Neputand obtine licenta, RADET nu va putea accesa cele 180 de milioane de euro. Deci noi nu vrem sa platim acum 250 de milioane de lei, care ne-ar permite sa deschidem dialogul cu ministerul, cu ELCEN, in schimb nu vom putea sa luam cele 180 de milioane de euro. Opinia noastra este ca situatia RADET putea sa fie gestionata de CGMB, puteam prin negociere cu ministerul si cu ELCEN sa obtinem o esalonare a datoriilor, puteam sa luam de la ELCEN o parte din active", a declarat Nicusor Dan, inainte de sedinta Consiliului General, potrivit unui filmulet postat pe pagina de Facebook, citat de Hotnews.ro.

 

 

 

Declansarea insolventei regiei de termoficare este o masura care a fost luata pentru a muta raspunderea pentru incalzirea bucurestenilor de pe umerii consilierilor municipali si ai Primarului Capitalei, pe umerii administratorului judiciar numit de catre instanta, a mai spus Dan.El crede ca, dupa declansarea insolventei, Primaria Capitalei si Consiliul General nu vor mai avea nici un control asupra cresterii pretului gigacaloriei si nici asupra sumelor pe care bucurestenii le vor plati pentru caldura si apa calda. Aceste decizii vor fi luate de catre administratorul judiciar, spune Nicusor Dan.

 

 

 

In replica, Firea spune ca in cazul in care Nicusor Dan ar fi acceptat sa fie viceprimar, oferta pe care o mentine in continuare, nu ar fi fost "pus in situatia sa spuna atat de multe inexactitati intr-un timp atat de scurt". Ea spune ca datoria invocata de ELCEN, in valoare de aproape un miliard de euro, constituita din "penalitati rostogolite la penalitati", nu a fost recunoscuta de niciun consiliu general al Capitalei si nu a fost declarata niciodata eligibila.

 

 

 

"Noi platim ponoasele celor care au fost inaintea noastra. Nu asta e rezolvarea, sa ne mai imprumutam de 150 de milioane, sa trecem iarna, ci insanatosirea acestei regii. (...) Insolventa (...) nu inseamna automat falimentul, ci protectia companiei fata de creditori si salvarea printr-un plan de reorganizare", a declarat Firea, in timpul sedintei de Consiliu General, citata de Agerpres. Ea a negat posibilitatea ca accesarea fondurilor europene sa fie pusa in pericol, mentionand ca aplicantul e Primaria, nu regia. 

 

 

 

Pe de alta parte, consilierul PNL, Catalin Deaconescu a atras atentia asupra faptului ca Ghidul solicitantului prevede ca operatorul serviciului de termoficare trebuie sa detina licenta de operare pentru transportul sau distributia agentului termic pentru populatie, dar si un contract valabil vizand delegarea serviciilor de termoficare. In aceste conditii de insolventa, RADET nu poate obtine un astfel de contract.

 

 

 

Fara sa raspunda punctual, Firea a aruncat responsabilitatea, sustinand ca ea apartine celor care au impus managementul in anii anteriori.

 

 

 

"Suntem in procedura de realizare a intregii documentatii pentru delegarea serviciului de termie (...). Dupa votul din CGMB vom merge la ANRSC si va garantez ca se va obtine licenta. Am inceput deja dialogul cu ANRSC, m-am intalnit personal cu domnul presedinte, avem schimb de corespondenta", a mai spus ea.

 

 

 

Administratorul special al RADET Sorin Chirita a declarat marti, dupa ce a fost numit in functie de catre consilierii generali ai Capitalei, ca in perioada urmatoare nu va creste pretul gigacaloriei si nu se vor face disponibilizari in randul personalului institutiei.

 

 

 

"In momentul de fata noi avem un deficit de personal, avem in jur de o mie de persoane care ar putea sa se angajeze la RADET, pentru ca nu sunt acoperite toate posturile. Avem un personal imbatranit, avem multe cereri de iesire la pensie si ne dorim ca in aceasta perioada sa avem un aport de personal tanar. (...) Pretul gigacaloriei nu se va mari, pentru ca nu ne-am propus asta. Nu vad de ce am mari pretul gigacaloriei, pentru ca o marire ar insemna o reducere a numarului de clienti, prin debransari", a spus el, citat de Agerpres.

 

 

 

Chirita a sustinut ca o eventuala crestere de pret ar putea fi aplicata doar in baza unei decizii a Consiliului General al Capitalei.

 

 

 

Administratorul special al RADET a aratat ca institutia se afla intr-o situatie "inedita" - deoarece se afla in insolventa - dar are, totodata, incasari, datorita consumatorilor.

 

 

 

"Nu ne aflam in situatia altor societati care au intrat in insolventa si nu aveau aceasta resursa. Singurul lucru pe care trebuie sa ne concentram este: inventariere; reducerea cheltuielilor, in general, de functionare a Regiei; o coordonare cu ELCEN, pentru ca si ei se afla in insolventa. Va trebui sa avem un plan comun de reorganizare - noi fiind consumatori captivi in acest moment pentru ELCEN. (...) Noi am facut o analiza ca acest serviciu este destul de profitabil - ar putea fi profitabil in conditiile in care am reduce pierderile. Acum facem o analiza cu privire la aceste pierderi din sistem, pierderi tehnologice, dar si ca urmare a unor cheltuieli nesabuite facute pe parcursul anilor", a adaugat el.

 

 

***

 

 

Pe 5 octombrie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea RADET de intrare in insolventa, regia avand datorii catre Electrocentrale Bucuresti in valoare de peste 3,9 miliarde lei.

 

 

"Admite cererea debitorului Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti. In temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr 85. 2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, deschide procedura generala a insolventei impotriva debitorului Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti", se arata in decizia data, miercuri, de magistratii Tribunalului Bucuresti, citata de Mediafax.

 

 

Judecatorii au fixat ca termen limita de depunere de catre creditori a opozitiilor in 10 zile de la notificare.

 

 

Decizia poate fi atacata tot la Tribunalul Bucuresti cu apel in termen de 7 zile de la comunicare.

 

 

RADET are datorii catre Electrocentrale Bucuresti in valoare de peste 3,9 miliarde lei.

 

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat ca insolventa RADET reprezinta cea mai sigura cale de protejare a bucurestenilor in privinta furnizarii apei calde.

 

 

Si Consiliul de Administratie al ELCEN a decis inaintarea cererii de intrare in insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, potrivit unui comunicat al companiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22