Nicușor Dan: O somez pe Gabriela Firea să oprească masacrarea copacilor din Capitală

Laurentiu Gheorghe | 31.03.2020

Nicușor Dan, candidat la Primăria Bucureștiului, îi cere Gabrielei Firea că stopeze imediat toaletarea arborilor de pe spațiile publice, acțiune care este în fapt o „masacrare a copacilor”.

Pe aceeași temă

Nicusor Dan, candidatul USR la Primaria Capitalei, ii cere primarului general, Gabriela Firea, sa opreasca imediat toaletarea arborilor de pe spatiile publice din Bucuresti, "inclusiv a celor aflate in desfasurare la acest moment".

Unul dintre principalele argumente pentru a nu mai distruge copacii din București este legat de nivelul ridicat de poluare din capitală, aceste toaletări fiind „unul dintre factorii importanți”.

"Specialistii au atras atentia asupra acestui fenomen de ani de zile, sper ca administratiile sa fie mai responsabile acum, cand specialistii afirma ca poluarea creste atat riscul transmiterii coronavirusului cat si incidenta cazurilor grave generate de acesta", se arata intr-un comunicat de presă.

Nicusor Dan invoca mai multe imagini care arata "toaletari desfasurate astazi (marti - n.r.) de ADP sector 4 pe strazile Moldovita si Racovita".

"Specialistii pe care i-am consultat au confirmat ca: 1) este al doilea ciclu de toaletare pe aceiasi arbori, precedenta avand loc acum 1-2 ani; 2) si precedenta si actuala toaletare sunt agresive si neprofesioniste; 3) exista un risc mare de uscare si de rupere pentru arborii astfel toaletati", mai arata acesta.

Deputatul independent spune ca in timp ce Societatea Internationala de Arboricultura mentioneaza standardul american ANSI A300 ca standard recunoscut international pentru ingrijirea arborilor, iar acesta "recomanda ca prin interventie sa nu se taie mai mult de 25% din coroana crescuta in ultimul an (nu din intreaga coroana, cum se citeaza adesea eronat)", pentru Bucuresti "nu exista un act normativ care sa reglementeze gestionarea corecta a arborilor".

"Exista o avizare pe care Directia de Mediu a Primariei Capitalei o face pentru interventiile asupra arborilor din Municipiul Bucuresti, care prevede la modul general ca interventiile trebuie sa fie benefice pentru arbori. Administratiile subordonate primariilor din Bucuresti incredinteaza interventiile unor firme care nu au specialisti. Acestea taie excesiv pentru ca rezultatul interventiei lor sa se vada (asa inteleg sa isi justifice munca) si pentru ca muncitorii fructifica adesea lemnul obtinut.

Este evident pentru toata lumea ca toaletarile fac mult mai mult rau decat bine", mai sustine Nicusor Dan.

In opinia sa, "primarul Firea trebuie sa dispuna Directiei de Mediu sa nu mai emita avize pentru toaletare", dar si "sa comunice public acest lucru, astfel incat daca administratiile continua sa toaleteze fara aviz, cetatenii sa stie si sa apeleze la Garda de Mediu", mai cere Nicusor Dan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22