Nicușor Dan: Stimularea financiară a donatorilor de sânge e ilegală. Firea: Un cinism îngrozitor

Laurentiu Gheorghe | 30.09.2020

Nicușor Dan a declarat miercuri că proiectul privind stimularea financiar a donatorilor de sânge și plasmă este ilegală. Firea a replicat imediat: „Acest om este de un cinism îngrozitor!”

Pe aceeași temă

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat miercuri că proiectul privind stimularea financiară a celor care donează sânge şi plasmă este ilegal, astfel că el va fi stopat. "Resping ferm această acuzaţie şi atrag atenţia că acest om este de un cinism îngrozitor şi nu-i pasă absolut deloc de oameni!", a reacționat Gabriela Firea

„În primul rând, acele proiecte care sunt ilegale vor înceta. Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal, pentru că şi în România şi în Uniunea Europeană, să-i stimulezi financiar pe cei care donează sânge este ilegal. De ce este această politică? Pentru că încurajezi astfel oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe cei cărora le donează sânge. Din acest motiv, acest program va fi stopat şi bineînţeles vom încerca să stimulăm oamenii să doneze gratuit sânge, plasmă, pentru vindecarea altor oameni", a spus Nicuşor Dan, înaintea unei întâlniri cu ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă subvenţiile vor fi tăiate, el a răspuns: "Nu. Oriunde în lumea civilizată există o subvenţie pentru transportul public pentru că asta duce la o reducere a poluării. În ceea ce priveşte subvenţia pentru energia termică, nu poţi pune oamenii să plătească pierderile pe care tu singur, ca autoritate publică, le faci în reţea".

Gabriela Firea: Acest om este de un cinism îngrozitor

Primarul general în funcţie, Gabriela Firea, susține că 400 de pacienţi cu coronavirus internaţi la ATI au fost salvaţi prin proiectul pe care l-a iniţiat şi care prevede acordarea unui stimulent financiar celor care donează plasmă.

„Acest program trebuie să continue! Azi, domnul Nicuşor Dan a anunţat că îl va anula, pentru că ar fi “ilegal”! Este un proiect perfect legal! În toată lumea civilizată sunt astfel de proiecte care salvează vieţi”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Primarul general în funcţie respinge acuzaţiile și susține că Nicușor Dan "este de un cinism îngrozitor şi nu-i pasă absolut deloc de oameni".

„Să opreşti un program care salvează vieţi, doar pentru că l-am iniţiat eu! Să se uite în ochii familiei unui bolnav grav de Covid şi care are nevoie urgent de plasmă! Să vedem: mai anulează programul?”, a mai afirmat Gabriela Firea.

În 13 august, Proiectul „Donează plasmă, salvează viaţă", care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei fiecărui beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere, a fost adoptat de Consiliul General al Capitalei, cu 33 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 7 abţineri.

Programul se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reşedinţă în municipiul Bucureşti, obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect. Bugetul proiectului este de 2,4 milioane de lei. Proiectul se va derula pe parcursul anului 2020, cu posibilitate de prelungire, în baza unui regulament care va fi elaborat în termen de 10 zile de la aprobarea programului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22