Nicuşor Dan transmite ALDE Europa că Tăriceanu a devenit inamicul luptei anti-corupție

E.b. | 16.02.2017

Nicușor Dan, președintele USR, a transmis o scrisoare deschisă președintelui Partidului ALDE Europa, dl. Hans van Baalen, și președintelui Grupului Europarlamentar ALDE, dl. Guy Verhofstadt, precum și europarlamentarilor ALDE, ca urmare a acțiunilor recente ale ALDE România.

Pe aceeași temă

 

 

Suntem consternați să vedem că liderul partidului afiliat dvs. în România, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai luptei anti-corupție și o amenințare majoră pentru instituțiile implicate în această luptă", arată Nicuşor Dan în scrisoare sa către grupul europarlamentar ALDE.

 

Vă scriu această scrisoare ca urmare a acțiunilor recente ale ALDE România. Sunt convins că sunteți la curent cu evenimentele recente care au avut loc în România. O încercare a Guvernului României, din care ALDE face parte ca membru în coaliția de guvernare, de a adopta o ordonanță ce decriminalizează fapte de corupție (sau asociate) a stârnit cele mai mari proteste de după căderea Comunismului. La momentul în care scriu această scrisoare, Guvernul a cedat în față voinței populare și a abrogat această ordonanță revoltătoare, dar sunt profund îngrijorat de susținerea pe care ALDE România a dat-o acestei încercări de blocare a luptei anti-corupție.

 

 

Pentru a îmi justifica îngrijorarea, permiteți-mi să detaliez faptele ce au avut loc. În noapte de 31 ianuarie, Guvernul României a adoptata o Ordonanță de Urgență care modifica Codul Penal, precum și un proiect de lege privind grațierea. Guvernul a adoptat aceste acte normative fără o dezbatere publică corespunzătoare, fără a se consultă cu puterea judecătorească și fără o dezbatere parlamentară. Adoptarea s-a făcut noaptea târziu, deși nu există o urgență care să justifice asemenea schimbări majore ale legislație anti-corupție.

 

 

 

Liviu Dragnea, acuzat de abuz în serviciu 

 

 

 

Ordonanța decriminalizează abuzul în serviciu dacă prejudiciul este sub 200.000 lei. De asemenea, se reduc sau anulează mai multe pedepse, printre care și interdicția de a mai ocupa o funcție publică în cazul condamnării pentru abuz în serviciu. Se introduc amenzi în loc de pedeapsa cu închisoarea. Se reduc pedepsele pentru abuz în serviciu comis prin discriminare. Se elimină infracțiunea de neglijență în serviciu. Nu în ultimul rând, abuzul în serviciu nu se mai aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

 

Vă reamintesc că persoane cu funcții de conducere, membrii importanți ai partidelor PSD și ALDE, sunt în prezent trimise în judecată pentru infracțiuni la care se referă ordonanța. Astfel, președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, în prezent Președinte al Camerei Deputaților a fost deja condamnat pentru fraudă electorală și are în prezent un proces în care este acuzat de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mic de 200.000 lei. Domnul Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și Președinte al Senatului, este de asemenea trimis în judecată. Cei doi au fost principalii arhitecți ai acestei ordonanțe.

 

Acțiunile lor au declanșat cele mai mari demonstrații de protest de după Revoluția din 1989 cu peste 600.000 de oameni în stradă pe tot cuprinsul țării. Comisia Europeană, ambasadele străine, organizațiile internaționale, asociațiile magistraților au condamnat la unison această ordonanță. În fața valului de critici, pe 5 februarie Guvernul și-a abrogat propria ordonanță.

 

 

 

Tăriceanu acuză Comisia Europeană

 

 

 

Cu toate acestea, chiar și după abrogare, domnul Tăriceanu a criticat și atacat public pe toți cei care se opun diluării legislației anti-corupție. Dumnealui a condamnat public protestele numindu-le ilegale și spunând că există riscul unui război civil, deși demonstrațiile masive au fost în cea mai mare măsură pașnice. De asemenea, dl. Tăriceanu a acuzat Comisia Europeană pentru că s-a pronunțat împotriva ordonanței și a sugerat o ieșire a României din UE, pe modelul Brexit. Dl. Tăriceanu a cerut Guvernului să se retragă din Mecanismul pentru Cooperare și Verificare (MCV) sau să îl denunțe unilateral.

 

Aceste afirmații profund îngrijorătoare au fost făcute de șeful partidului din România afiliat ALDE Europa. știu că Partidul ALDE susține democrația liberală, drepturile fundamentale. Noi, Uniunea Salvați România susținem, de asemenea, puternic aceste valori. Credem că România a făcut pași mari în lupta anti-corupție și ultimul raport MCV subliniază acest progres. Mai sunt ajustări de făcut, dar credem că țara este pe drumul cel bun în această privință.

 

 

 

Tăriceanu, inamic al luptei anti-corupție

 

 

 

În aceste circumstanțe, suntem consternați să vedem că liderul partidului afiliat dvs. în România, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai luptei anti-corupție și o amenințare majoră pentru instituțiile implicate în această luptă. În mod repetat, în discursurile și acțiunile dvs., ați vorbit cu putere împotriva corupției. știu că înțelegeți implicațiile profunde ale acestei bătălii. În România corupția nu este doar o problemă de morală și lege, dar și o chestiune de securitate națională.

 

Prin urmare, în calitate de Președinte al Uniunii Salvați România, vă cer să evaluați acțiunile ALDE România și să dați un mesaj ferm de susținere a luptei României împotriva corupției, încheie Nicuşor Dan

 

Intertitlurile aparţin redacţiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22