Noi excluderi in PNL: deputatii Thuma Hubert si Verginel Gireada, vizati de conducerea partidului

A. C | 24.01.2015

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat, pe 24 ianuarie 2015, referindu-se la  cazurile de corupție, că statutul PNL se va aplica "invariabil pentru toți, în aceeași măsură". Declarația vine în contextul recentei excluderi prin radiere a lui Tudor Chiuariu și a cazurilor deputaților Thuma Hubert și Verginel Gireada, informează Hotnews.Biroul Politic National al PNL a decis vinerea aceasta, la Iasi, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu. Decizia vine dupa ce Chiuariu s-a autosuspendat din partid, în urma deciziei DNA de începere a urmăririi penale împotriva sa în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Chiuariu a optat pentru autosuspendarea din PNL in urma cu 10 zile, însă aceasta procedura statutara era aplicabilă doar pentru ocuparea de funcții publice incompatibile cu calitatea de membru de partid.

 

La întrebare dacă va exista același tip de sancțiuni ca în cazul lui Tudor Chiuariu și pentru Thuma Hubert si Verginel Gireada, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal a declarat că: "Statutul se va aplica invariabil pentru toți, în aceeați măsură, pentru situațiile care intra sub incidența lui".

Stroe a mai menționat că în cadrul partidului se discută despre completarea actualului statut pentru a se prevedea sanctiuni automate în cazul celor cu dosare de corupție:

"Sunt în măsură a vă informa că există în cadrul partidului, lucru confirmat de recenta întalnire de la Iași, mai multe discuții și demersuri pentru modificarea și nuantarea Statutului noului PNL în legatură cu situațiile celor cu probleme în justitie. Chiar s-au facut referiri la anumite persoane și situația lor și sunt sigur că propunerile acestea se vor concretiza prin prevederi statutare mai clare, în funcție de etapele procesului penal".

Deputații vizați de aceste măsuri sunt Thuma Hubert și Verginel Gireada, aceștia fiind  condamnați definitiv pentru fapte de corupție la închisoare cu suspendare.

 

Thuma Hubert Petru a primit în 13 octombrie 2014 o condamnare definitivă de "6 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Acestuia i s-a stabilit de către ICCJ suspendarea pedepsei de închisoare "pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni".

 

În ceea ce-l privește pe Dumitru Verginel Gireada, acesta a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de 4 ani, începand cu 5 aprilie 2012. Decizia a aparținut Curții de Apel Cluj și a vizat infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și uz de fals.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22