Noi manifestații de solidaritate cu familia Bodnariu, în mai multe orașe

Iulian Popescu | 30.01.2016

În câteva orașe din țară, precum Sibiu, Cluj şi Iaşi, mii de români au ieşit din nou în stradă în semn de solidaritate cu familia Bodnariu și pentru a cereautorităţilor norvegiene să înapoieze părinţilor cei cinci copii luaţi acum două luni din familie.

Pe aceeași temă

 

La Sibiu, 4 000 de persoane au participat la marşul de solidaritate cu familia Bodnariu şi cu alte familii de români, cărora statul norvegian le-a luat copiii. A fost prezentă și o echipă de ziarişti din Norvegia, sosită la Sibiu special pentru a relata ce se întâmplă în România și despre mitingurile de solidaritate de aici.

 

Eystein Rossum, corespondent MedieHuset Bergenstindende, a declarat pentru TVR: "Este impresionant cât de mulţi oameni au venit. Este evident că acest caz are un impact uriaş asupra societăţii de aici. Despre acest caz nu s-a relatat, în mod special, în presa de la noi din Norvegia, dar despre protestele legate de acest caz - da".

 

Aproape două mii de români au fost și la marşul organizat pentru familia Bodnariu la Iaşi, iar 1.000 de persoane au cântat şi rostit rugăciuni la Cluj, în speranţa că vor sensibiliza autorităţile norvegiene să-i redea familiei pe cei cinci copii luaţi acum două luni de lângă părinţi.

 

Deocamdată se aşteaptă răspunsul norvegienilor, după ce autorităţile române au propus plasarea copiilor familiei Bodnariu la unchiul patern din România.

 

Cazul Bodnariu

 

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale, Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România.

 

S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau  în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu. Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă săptămâna viitoare. Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.

 

Marius Bodnariu, ramas fara cei cinci copii, a declarat ca el si sotia sa (cetatean norvegian) nu folosesc in mod curent corectiile fizice drept metoda educationala, asa cum ii acuza Barnevernet: "Este ultima instanta. Avem alte metode. Si copiii sunt diferiti intre ei. Unii sunt cu o vointa mai puternica decat ceilalti. Sunt foarte multe elemente in viata unei familii. Odata cu declansarea acestui caz am fost confruntati cu cele mai negre episoade. Ni s-au pus in fata fapte distorsionate si umflate. Cu foarte mare grija, s-a scos tot ce a fost pozitiv: caracterul copiilor, creativitatea lor, marturia noastra ca familie. S-a construit o imagine complet deformata care descrie trauma pe care o au copiii".

 

Norvegia intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu

 

„Situatia este ingrijoratoare nu numai pentru familiile romanesti, ci si pentru alte familii care isi iau copiii si fug din Norvegia”, a declarat deputatul Dolha, la revenirea în țară a delegației parlamentare române deplasate în Norvegia pentru a discuta cazul cu autorități de acolo. El a explicat atunci că speră ca cazul să se rezolve curând și copiii să revină în familie. Parlamentarii romani au primit promisiunea ca se va emite un ordin intern pentru ca autoritatile implicate in astfel de cazuri sa fie mai atente.

 

„Am subliniat faptul ca Barnevernet este doar o institutie administrativa si nu este normal sa fie stat in stat”, a declarat senatorul Marian Vasiliev, care a facut si el parte din delegatia parlamentara deplasata in Norvegia, potrivit Hotnews.

 

Potrivit lui Vasiliev, secretarul de stat din ministerul protectiei copilului cu care s-au intalnit le-a spus ca se lucreaza la o noua lege in domeniu si pentru infiintarea unui tribunal specializat pe cazurile de plasament.

 

Delegatia de parlamentari a cerut "imperios" guvernatorului localitatii de resedinta a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru ca masura adoptata ar fi disporoportionata si este o interpretare abuziva a principiului interesului superior al copilului.

 

În Norvegia au fost identificate 11 familii de români ai căror copii au fost preluați de către Barnevernet pentru că ar fi suferit rele tratamente, mai declara deputatul Dolha.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22