Nou protest al profesorilor la București: 70% sunt deciși să nu participle la examenele naționale

Redactia | 09.06.2023

Aproximativ 10.000 de angajați din învățământ, aflați în cea de a douăsprezecea zi de grevă, au protestat din nou, vineri, în fața Guvernului, de unde au plecat în marș spre Palatul Cotroceni.

Pe aceeași temă

Mitingul, la care sindicatele anunță 20.000 de participanți, are loc la o zi după ce Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativv, și nu într-un document fără valoare juridică, spunând că numai astfel greva va fi oprită.

La ora 12:00 protestatarii au pornit în marş pe străzile capitalei, continuând să scandeze lozinci şi să-şi revendice drepturile. ”Au ajuns profesorii la mâna corigenţilor”, ”Deca, nu uita, noi îţi vrem demisia”, mai scrie pe pancartele pe care le poartă protestatarii. Jandarmeria Bucureşti dezminte informaţiile că ar fi apărut "incidente grave la protest".

”Până la acest moment, nu au fost înregistrate situaţii conflictuale de niciun fel între participanţi şi forţele de ordine. Echipele noastre de dialog sunt permanent în legătură cu organizatorul, reprezentanţii acestuia şi participanţii la adunarea publică. În acest sens, recomandăm tuturor celor prezenţi la manifestaţie să respecte, în continuare, cadrul legal în vigoare şi îi asigurăm că securitatea lor este prioritatea noastră”, au transmis jandarmii.

Deocamdată, negocierile de la Palatul Victoria nu s-au finalizat.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a ”atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă persinalul din învăţământul preuniversitar şi superior”.

Lider sindical: 70% din profesori sunt deciși să nu participe la niciun examen național

Liderii sindicali din educație transmit tranșant atunci când sunt întrebați dacă există șanse ca protestul să se încheie astăzi: „Nu”. „Le transmitem celor din guvern și din parlament că noi rezistăm”, a declarat, vineri, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a mai spus că la acest moment peste 70% din corpul profesoral continuă greva, iar „majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național”.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, vineri, că mii de profesori din toată țara sunt în drum spre București, pentru a lua parte la miting.

El a declarat pentru HotNews.ro că greva continuă atât timp cât nu va fi prevăzut într-un act normativ, respectiv într-o ordonanță de urgență, principiul de la care va porni grila de salarizare în viitoarea lege a salarizării, iar majorările nu vor fi aplicate integral, și nu eșalonat.

„Oamenii nu cred în promisiuni. Asta tot auzim - că va fi, că vom face”, a spus Nistor. „Ne-am săturat de legi unitare, am văzut cum au fost. Noi vrem ordonanță de urgență cu aplicare imediată a grilei de salarizare, mai devreme de 1 ianuarie 2024. El a spus că peste 70% din corpul profesoral este în grevă la acest moment.

În momentul de față, majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național. Asta este realitatea. Refuză categoric să participe la așa ceva. Cu grevă sau fără grevă, este poziția lor, dacă nu se rezolvă nimic”, a adăugat liderul de sindicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22