Noua doctrina militara a RUSIEI: Principalele amenintari, EXTINDEREA capabilitatilor militare ale NATO si instalarea unui sistem ANTIRACHETA in Europa de Est

P.c. | 26.12.2014

Pe aceeași temă

Kremlinul anunta, intr-un comunicat de presa, ca presedintele Vladimir Putin a semnat noua doctrina militara a Rusiei. Conform noii doctrine, principalele amenintari externe la adresa Rusiei sunt extinderea capabilitatilor militare ale NATO si instalarea unui scut antiracheta in Europa de Est. Doctrina trece in revista si principalele riscuri interne care constau in activitatile teroriste care incearca sa destabilizeze situatia din tara, relateaza Hotnews.

 
Noua doctrina militara releva ingrijorarea Kremlinului fata de "intarirea capabilitatilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse, si masurile luate pentru instalarea unui sistem global de aparare antiracheta" in Europa de Est.
 
 
Ucraina a facut miercuri un pas in directia Aliantei Nord-Atlantice renuntand la statutul de tara nealiniata, un gest simbolic care a provocat reactii nervoase la Moscova si care i-ar putea permite in cele din urma Kievului sa ceara aderarea la NATO.
 
 
Moscova a denuntat, de asemenea, in mod repetat, decizia Aliantei de a pozitiona trupe in mai multe tari membre aflate la frontierele Rusiei, cum ar fi statele baltice si Polonia, denuntand totodata si scutul antiracheta american din Europa de Est.
 
 
Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este, totusi, retinut, subliniind ca un angajament militar din partea Rusiei va exista numai cu conditia ca toate solutiile non-violente sa fie epuizate.
 
 
 
 
Noua doctrina noteaza ca "probabilitatea unui razboi de anvergura impotriva Rusiei a scazut" insa listeaza o serie de amenintari care s-au intensificat in anumite domenii, precum revendicarile teritoriale, "ingerintele in afacerile interne" ale statelor si trimiterea de arme strategice in spatiu.
 
 
Strategia introduce, de asemenea, conceptul de "descurajare non-nucleara", care presupune mentinerea pregatirii fortelor militare conventionale la un nivel inalt si un angajament in cadrul organizatiilor regionale de securitate, precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).
 
 
Totodata, Rusia isi rezerva dreptul de a isi utiliza arsenalul nuclear in cazul unei agresiuni la adresa sa sau a aliatilor sai sau in caz de "amenintarea existentei statului". Termenul de "atac preventiv" nu apare totusi in doctrina, desi unele publicatii rusesti au relatat acest lucru.
 
 
Moscova mai spune ca una dintre principalele sarcini ale fortelor armate in timp de pace va fi de "a se asigura ca interesele nationale ale Rusiei in Arctica", o regiune strategica pentru dezvoltarea economica si pentru aprovizionarea energetica viitoare a Rusiei, disputata de Statele Unite si Canada.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22