Noua initiativa pe Justitie: Hotărârile care nesocotesc deciziile CCR sa fie nule de drept

Vlad Toma | 16.03.2016

Doi deputaţii UDMR, Marton Arpad şi Seres Denes, au initiat un proiect de lege care prevede ca hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sa fie nule de drept. Initiativa a trecut de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită, ajungand la Senat care este for decizional.

Pe aceeași temă

 

Romania Libera anunta ca proiectul de lege urmeaza să se aplice și în cazul celor care au fost condamnați pe baza interceptărilor.

 

Proiectul are in vedere completarea legii privind organizarea şi funcţionarea CCR prin introducerea unui nou articol: „Deciziile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept”.

 

Conform sursei citate, proiectul a fost avizat favorabil de comisia pentru drepturile omului a Senatului și se află pe ordinea de zi a comisiei juridice.

 

Cei doi deputaţi UDMR susţin, în expunerea de motive, că scopul propunerii este acela de a urgenta punerea în acord a legislaţiei cu deciziile judecătorilor CCR, iar „pe de altă parte introduce o prevedere clară a nulităţii absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei Curții Constituționale, protejând astfel cetăţeanul de posibile neglijenţe sau abuzuri ale unor magistraţi”.

 

Deputatul UDMR Seres Deneș, unul dintre inițiatori a declarat că acesta s-ar putea aplica si celor care au fost condamnați pe baza interceptărilor. „Declarându-se neconstituționale acele articole din Codul de Procedură Penală, iar acele ascultări au fost baza unor hotărâri sau întocmirii unor dosare penale, sigur că și aceste prevederi ar trebui revizuite pentru a fi puse în concordanță cu prevederile hotărârii Curții Constituționale”, a declarat Seres Denes.

 

Cititi descrierea integrala a proiectului pe Romania Libera.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22