Noua lege electorala, in Comisii: Dispare votul uninominal, se revine la votul pe lista. Un partid va putea fi infiintat cu minimum trei membri

T.d. | 24.02.2015

Pe aceeași temă

Sistemul de vot uninominal va fi anulat si se va reveni la votul pe lista. Deciziile au fost luate in Comisia de Cod Electoral, in vederea elaborarii viitoarei legi electorale. De asemenea, campaniile electoralebar putea fi finantate de stat in cazul partidelor care obtin 3% in alegeri, insa discutiile nu sunt finalizate in acest sens.

Viitorii parlamentari vor fi aleşi din nou pe sistemul de listă sau proporţional, Comisia de Cod Electoral stabilind că la următoarele alegeri parlamentare se va renunţa la sistemul de vot uninominal.

De asemenea, un partid politic se poate înfiinţa cu trei membri. În noua lege electorală urmează să se prevadă că finanţarea campaniilor electorale se va face cu finanţare de la stat, introducându-se şi ”împrumuturile” pentru partide. 

Eu am mandat de la PSD să susţinem votul pe listă”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, potrivit Gandul.

Şi liberalii au susţinut că vor sistemul de listă, dar vor cu menţinerea circumscripţiilor pentru Diaspora. Votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora s-a votat în unanimitate în Comisia de Cod Electoral. Aceasta va conţine 4 deputaţi şi doi senatori.
 

Trei membri pentru un nou partid

Membrii Comisiei de Cod Electoral au decis, totodata, ca un partid politic sa poata fi infiintat cu minimum trei membri. Propunerea a venit din partea lui Valeriu Zgonea, acesta motivand initiativa prin “mandat de la partid”.

Propunerea este sustinuta si de liberali, desi exista discutii in PNL cu privire la lipsa unor consultari in aceasta privinta.

În urmă cu o săptăptămână, parlamentarii au decis, de principiu, ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi, prin vot indirect, dintre membrii consiliilor şi de către aceştia. Aceştia au decis, de asemenea, ca acesta să fie ales pe listă, ca şi restul membrilor Consiliului Judeţean.

Decizia a fost luată cu 14 voturi "pentru" şi o abţinere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22