Noul numar al sapatamanalului Charlie Hebdo a aparut astazi, in Franta, intr-un tiraj de 3 milioane de exemplare. Pe prima pagina, o noua caricatura a lui Mahomed

P.c. | 14.01.2015

Pe aceeași temă

Supravietuitorii de la saptamanalul de satira Charlie Hebdo au publicat miercuri primul numar de dupa atentat, pe a carui prima pagina apare un Mahomed cu lacrimi in ochi, in urma atacurilor armate care au bulversat Franta, o tara care a intrat in "razboi impotriva terorismului", potrivit Mediafax. La o saptamana de la atacul armat comis la sediul sau miercurea trecuta - soldat cu 12 morti -, ziarul a anuntat un tiraj de trei milioane de exemplare, fata de 60.000 de obicei, cu versiuni in numeroase limbi straine (engleza, turca, spaniola, intre altele). Parizienii stau la coada pentru a cumpara Charlie Hebdo. Unele chioscuri deja si-au epuizat stocul, relateaza Hotnews.

Ora 11:24: Tirajul primului numar Charlie Hebdo de dupa atacul armat va creste de la 3 la 5 milioane de exemplare, pentru a face fata cererii exceptionale, a declarat distribuitorul pentru AFP. 

Din Europa si pana in Australia, numeroase ziare din lume au reprodus fara sa astepte aceasta coperta a unui numar exceptional, pregatit in sediul cotidianului de stanga Liberation. Deasupra desenului cu Mahomed, pe fond verde, culoarea islamului, titlul "Totul este iertat" transeaza cu tonul adesea feroce al ziarului.


Insa portretul profetului - care tine o pancarta pe care scrie "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie), agitata de aproape patru milioane de manifestanti duminica, pe strazile Frantei - provoaca nemultumire in lumea musulmana.

Publicarea acestor desene "insultatoare la adresa Profetului" va "intensifica ura", a apreciat marti seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase insitutii ale islamului sunnit cu sediul in Egipt.

 

CITITI SI: Mircea CARTARESCU, despre ATENTATUL de la Paris: Atentatorii din Paris nu au nici un fel de SCUZA. Ma DESPART de cei care au discutat acum despre ce poate aparea in PRESA si ce nu


O parte a exemplarelor Charlie Hebdo urmeaza sa fie distribuita in Turcia impreuna cu cotidianul Cumhuriyet. In trecut, ministri din Guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002 au denuntat "provocarile" saptamanalului francez.

In Franta, principalele organizatii musulmane au indemnat comunitatea "sa-si pastreze calmul" si "sa respecte libertatea de opinie", iar cel mai mare ziar de satira francez, Le Canard Enchaine, a dezvaluit ca a primit amenintari la o zi dupa masacrul de la Charlie Hebdo.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22