Noul program de guvernare prevede ”împiedicarea apariției abuzurilor” din Justiție

Dora Vulcan | 27.01.2018

Programul de guvernare updatat, altul decât cel cu care PSD și ALDE au câștigat alegerile, face referire la măsuri de prevenție menite a împiedica "aparitia exceselor sau abuzurilor” din partea ”acestei puteri ale (sic!) statului” - printr-o confuzie agramată între cea de a treia putere a statului, care este puterea judecătorească, și sistemul judiciar .

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Avem in vedere modernizarea legislatiei privind sistemului judiciar, astfel incat acesta sa fie asemanator cu cele din statele membre ale UE, impiedicand astfel aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale (sic!) statului", se spune in noul program de guvernare.

 

 

Precizarea denotă obsesia celor doi lideri penali ai coaliției și beneficiază, pe lângă formularea agramată, de o accesare a noțiunilor sub nivelul unui student din anul I la Drept, prin confundarea unei puteri a statului cu sistemul în care aceasta se dezvoltă, dar cu ambiția de a cenzura exact manifestarea independenței puterii judecătorești, aspirație care, printre altele, încalcă și Constituția. 

 

 

Noul guvern PSD-ALDE isi mai propune realizarea unei "analize riguroase" la nivelul penitenciarelor, care vizeaza elaborarea unui program de masuri imediate de natura legislativa si administrativa, urmand a fi puse in aplicare masurile cuprinse in memorandumul/foaia de parcurs pentru realizarea cerintelor hotararii pilot, pronuntata de catre CEDO, cu privire la conditiile necorespunzatoare din penitenciare, scrie ziare.com.

 

 

De asemenea, Guvernul vrea sa instituie un mecanism de dialog permanent intre reprezentantii celor trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca, iar pentru indeplinirea acestei masuri va fi semnat un memorandum "cu forme concrete de lucru".

 

 

Tot in domeniul dialogului, Guvernul va demara o campanie de informare publica asupra proiectului de legislatie gratuita oferita populatiei de Ministerul Justitiei, incheierea de parteneriate intre autoritatile statului si profesiile juridice organizate in mod independent, dar si constituirea la nivelul tuturor instantelor de judecata a unor centre de informare (similar celor existente in instantele din statele UE), continand materiale despre principalele proceduri judiciare, precum si cu privire la principalele evolutii normative.

 

 

Programul prevede ca la Ministerul Justitiei sa se constituie un compartiment special cu rol de a restrange numarul de acte normative si corelarea lor cu legislatia europeana, dar si evaluarea legislatiei Romaniei si reasezarea ei pe alte baze, incepand de la studiile de impact pana la cunoasterea legii de catre cetateni si aplicarea de catre autoritatile publice.

 

 

Un alt punct se refera la implementarea la nivel national a proiectului "Dosarul electronic", pentru a reduce costurile de administrare a instantelor: hartie, spatii de arhivare si costurile de deplasare, copiere, suportate de cetateni si companii.

 

 

In legatura cu practica unitara, programul stipuleaza consultarea reprezentantilor sistemului judiciar in vederea identificarii si modificarii acelor acte normative care, prin texte neclare, ambigue, conduc la practica neunitara, precum si publicarea practicii judecatoresti relevante pe paginile de Internet ale instantelor de judecata.

 

 

Guvernul isi mai propune sa continue programul national de investitii in infrastructura instantelor din capitalele de judet (25 sedii pentru instante si 15 sedii pentru parchete) si initierea unui program national in vederea crearii a 15 centre regionale de arhiva, la nivelul fiecarei Curti de Apel.

 

 

De asemenea, se propune realizarea proiectului "Cartierul pentru Justitie - Justice District" din Bucuresti pentru a solutiona problema lipsei spatiilor necesare instantelor si Parchetelor din Capitala, CSM, Inspectia Judiciara, INM si MJ, in cadrul unui proiect de reabilitare urbana derulat in parteneriat cu Primaria Capitalei si Ministerul Culturii, iar un procent de 10% din taxele judiciare va fi alocat direct pentru nevoile de administrare ale instantelor de judecata.

 

 

Alte masuri in domeniul Justitiei se refera la revizuirea statutului consilierilor de probatiune, precum si a strategiei nationale in acest domeniu; operationalizarea Institutului Roman de Criminologie; promovarea standardelor europene in materia prezumtiei de nevinovatie in acord cu Directiva 346/2016 sau consolidarea capacitatii institutionale a CSM, precum si consolidarea Inspectiei Judiciare.

 

 

"Luand in calcul progresele Romaniei si atingerea benchmark-urilor, reperele initiale ale MCV, Guvernul si CE vor coopera pentru ridicarea MCV in mandatul actualei Comisii", isi mai propune viitorul Guvern. Tudorel Toader isi pastreaza functia de ministru al Justitiei, avand sustinerea ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22