Noutățile anului academic 2011-2012: Clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii

N. D. | 03.10.2011

Pe aceeași temă

Clasificarea universităţilor, ierarhizarea programelor de studiu şi o finanţare pe criterii obiective constituie câteva dintre noutăţile anului academic 2011-2012, acestea fiind considerate de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, esenţiale pentru învăţământul superior din România, informează MEDIAFAX

"Astăzi începe un nou an universitar, un an esenţial pentru viitorul învăţământului superior din România şi, în fapt, pentru viitorul României. Acest an universitar începe cu multe noutăţi care izvorăsc din Legea educaţiei naţionale, printre care clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, un nou mod de organizare a doctoratului, codul studentului - toate aceste măsuri având ca scop recredibilizarea învăţâmântului românesc", a precizat Funeriu.

Clasificarea şi ierarhizarea universităților vor permite pe de o parte o constatare a misiunii pe care fiecare universitate o poate duce la îndeplinire, iar, pe de altă parte, un referenţial privind drumul pe care universitatea îl are de parcurs pentru a-şi îndeplini rolul în societate, a explicat ministrul Funeriu.

Studenţii şi candidaţii la facultate vor putea şti începând din acest an cât de performant este programul de studii pe care îl urmează. Clasificarea s-a făcut pe cinci categorii valorice: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe, informează Hotnews.

Spre exemplu, programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În domeniul Chimie, programele de top sunt cele ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Cele mai bune programe de Geografie şi Fizică aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În privinţa Biologiei, programele de clasa A sunt cele ale Universităţii "Babeş-Bolyai" şi cele ale Universităţii din Bucureşti, în timp ce Dreptul de categorie A aparţine Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Sociologia are doar două programe de tip A: în cazul Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Programele de top în economie se derulează în schimb, la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Filosofia se încadrează în categoria de elită la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în timp ce programele de psihologie din prima grupă aparţin Universităţii "Babeş-Bolyai" şi Universităţii de Vest din Timişoara .

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22