ÎNREGISTRĂRI Dragoș Pătraru: Șefa TVR înjură jurnaliștii care sunt critici la adresa PSD

Redactia | 03.05.2018

Realizatorul emisiunii „Starea Nației” de la TVR, Dragoș Pătraru, a dat publicității o serie de înregistrări pe site-ul pătraru.ru cu președintele-director general TVR, Doinea Gradea, când insultă redactorii de la Departamentul Știri, care, în opinia ei, „ar merita pumni în gură”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Gradea este înregistrată când afirmă că este „nevoită” să intervină în politica editorială când apar derapaje, iar ziariștii care lucrează la departamentul știri sunt „hateri de profesie”.

 

 

Dragoș Pătraru își începe clipul video arătând ceea ce se întâmplă într-o instituție publică sub domnia PSD-ALDE:

 

  • acțiuni de intimidare
  • amenințări
  • cenzura
  • abuz de putere
  • încălcarea valorilor și normelor etice ale TVR
  • decizii editoriale împotriva interesului public
  • decizii financiare împotriva bugetului public.

 

 

Materialul a fost publicat după ce, dimineață, Tolo.ro a citat înregistrări potrivit cărora Doina Gradea o face pe o jurnalistă TVR "cap de porc", anunțând că înregistrările ar fi urmat să fie publicate joi seară, la Gala Libertății de Exprimare, organizată de ActiveWatch.

 

Pătraru spune despre aceste dezvăluiri și își explică gestul astfel:

 

"Nu e vorba despre noi și despre emisiunea Starea nației, de aceea am și anunțat public că nu vom continua aici, dacă lucrurile nu se vor schimba. Mai mult, cu privire la intimidările, amenințările și încercările repetate de cenzură, precum și despre măsurile menite să reducă la minimum audiența emisiunii vor fi probabil mai multe procese. Unele probe le păstrăm pentru sala de judecată. Aici este vorba despre niște oameni care – la ordin politic sau pur și simplu din slugărnicie – vor să aservească televiziunea publică puterii. Iată filmul pe care l-am făcut! Am decis să nu folosim emisiunea Starea nației pentru a-l difuza. Urmează o producție mult mai mare, cu multe explicații și cu alte multe înregistrări din care reies nu doar abuzurile editoriale făcute de acești oameni și de alții care, la adăpostul protecției politice, îi slujesc, ci și cele financiare. Vom urca aici și înregistrările întregi (cele care nu expun sursele noastre), pentru conformitate."

 

Ce spune, între altele, Doina Gradea, în înregistrările publicate de Dragoș Pătraru:

 

"Stai, mă, să vezi. Băi, și se duce reportera noastră, care e o tipă cu cap de porc, să-mi bag picioarele, că nu poți să o scoți de pe post. Dar, ok femeia. Și în timp ce lumea se bucura că s-a făcut spitalul ăsta, că-i pentru copii, la Foișor, deci l-au refăcut, că-i o investiție spectaculoasă, asta o întreabă pe Firea: cum e cu statuile, nu știu ce, câte statui ați făcut în București? (...)Tot astăzi, ai înțeles? Ce să vezi? Fata ne spune că a pus-o EOD-ul de ieri, care i-a zis: n-ai ce întrebare să pui decât asta. S-o întrebi pe Firea, că avem subiect luat de pe Hotnews."

 

"Deci ce merită ăștia? Pumni în gură! Pumni în gură! Nu mă bag în conținutul, în politica editorială! Da, când sunt derapaje, sunt nevoită, sunt obligată să fac asta. Dar ăștia merită poliție pe ei, le-am și spus: trebuia să aduc un șef din afară ca să vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!"

 

"Astăzi a fost și asta, Corina Crețu, la Guvern cu Tudose și au semnat fonduri de 300 de milioane de euro, fonduri structurale, pentru anul care vine, și zic: cum ar fi fost s-o întrebe pe Corina Crețu reporterul nostru... auzi, dar cum mai stai cu Colin Powell, ăla, mai știi ceva de el? Ești ok? Îți mai scrii cu el? Îți mai trimite e-mail? Ăștia nu merită nimic, eu am fost, și săptămâna trecută, și săptămâna asta, astăzi, numai la toate comisiile la care m-au chemat, Buget Finanțe, Comisiile de Cultură, la Ministerul Finanțelor. Nu vreau să spun de buget. TVR-ul va avea cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată. Pentru că am pus investiție prima oară dupa 10-12 ani, când are investiții fabuloase în tehnică, tu înțelegi? (...) Mă lupt cu alea de la financiar, dă-le prime, că au făcut, au făcut, deci chiar merită, dar te trezești că un bou implică instituția. Și asta au făcut non-stop. Când a fost PNL-ul la guvernare, s-au luat de PNL. Când a fost PD, s-au luat de PD. Acum când sunt ăștia, se iau de ăștia. Au o ură, așa. Ies din niște scorburi, așa, știi? Hateri de profesie. Ei nu sunt impotriva unui partid, ei sunt împotrivă de profesie și atât. Au statutul jurnalistului, sunt enșpe mii de regulamente, trebuie să îl bagi în comisie de disciplină, care-i trimite la comisia de etică, care.. p..-n p... și uite așa. Scuzați franciza!"

 

Poate le faci și tu mai soft acum (emisiunile - n.red.), că tot am zis că nu mă bag, de sărbători acum, soft în sensul să te caci pe tine de râs.

 

În material sunt incluse și înregistrări cu directorul TVR 1 Eduard Dârvariu, critic la adresa realizatorilor, angajaților, Comisiei de Etică din TVR. Spre final, e inclusă și o secvență în care acesta îi spune, aparent, lui Dragoș Pătraru: "Eu vreau un amendament în care tu să nu mai vorbești de TVR, mie mi se pare aiurea ca venind într-o casă să zici: bă, ăsta are geamurile nespălate, chiar dacă sunt nespălate. Uită-te cum arată! Că faci parte din TVR."

 

Dialog Dragoș Pătraru - managementul TVR, legat de reprezentantul guvernului, Cătălin Blebea, în Consiliul de Administrație al TVR:

 

D.P.: Este reprezentantul guvernului omul care l-a reprezentat pe Gabriel Oprea în Consiliu (de Administrație) și care a venit la mine, în biroul (...) și a venit la mine personal, iar asta e o chestie pe care am spus-o și atunci, și m-a somat să nu mai spun nimic despre Gabriel Oprea, eu consider că e de interes public ca oamenii să știe cine este acest personaj (Cătălin Blebea) din CA...

 

- Sigur?

 

D.P.: Da. Și cu martori, în birou la directorul de canal de la TVR1, mi-a spus: "A zis domnul Gabi Oprea să nu mai difuzați nimic despre el și, dacă difuzați, ați pus-o!" Am fost amenințat....

 

- Bine, Dragoș, dar de ce dezgropi morții acuma? Asta e de mulți ani...

 

D.P.: Pentru că domnul a revenit în Consiliul de Administrație ca reprezentant al Guvernului! E de interes public ca oamenii să știe asta!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22