Numărul de noi cazuri de COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână în România

L. G. | 04.07.2022

Între 27 iunie și 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de noi cazuri de COVID-19, din care 1.307 pacienți reinfectați. În săptămâna anterioară fuseseră înregistrate 3.974 de cazuri.

Pe aceeași temă

România, la fel ca alte țări din Europa, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de COVID-19, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

 

Ministrul Sănătății speră ca această creștere să nu pună în pericol sistemul de sănătate, printr-un val mare de internări.

 

Rafila a mai spus că se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri din cauza subvariantei BA 5, care este foarte contagioasă și care eludează bariere imunitare puse de vaccin sau de trecerea prin boală.

 

Estimările pesimiste indică 10.000 de îmbolnăviri pe zi, iar acest vârf ar putea fi în România în a doua jumătate a lunii august, precizat Ministrul Sănătății.

 

„Vârful acestui val este așteptat în Europa la finalul lunii iulie. Cum România a avut în toate valurile COVID un decalaj de aproximativ două săptămâni față de țările vest europene, în țara noastră, vârful valului este așteptat, cel mai probabil, în perioada 14-21 august”, spune ministrul Sănătății.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat săptămâna trecută că se așteaptă la „niveluri ridicate” de COVID-19 în această vară în Europa și a cerut monitorizarea îndeaproape a virusului după triplarea cazurilor zilnice timp de o lună.

 

„Pe măsură ce țările din Europa au ridicat restricțiile care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat, pentru AFP, directorul pentru Europa al organizației, Hans Kluge.

 

„Virusul nu dispare doar pentru că țările încetează să-l monitorizeze. Continuă să contamineze, continuă să se schimbe și încă ucide”, a spus el într-o declarație scrisă pentru AFP.

 

Cu subvarianta Omicron BA.5 în plină expansiune, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de țări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 zilnic în această săptămână, în timp ce la sfârșitul lunii mai era în jur de 150.000 pe zi, potrivit datelor publice.

 

Numărul deceselor rămâne în prezent la un nivel scăzut de aproximativ 500, adică nivelul său din vara anului 2020.

 

Aproape toate țările europene înregistrează o creștere a numărului de cazuri, Portugalia, Luxemburg, Franța, Grecia, Cipru, Germania și Austria conducând în prezent în topul cu cea mai mare incidență.

 

„Sperăm că programele extinse de vaccinare pe care majoritatea statelor membre le au în vigoare, precum și infecțiile din trecut, vor însemna că vom evita cele mai grave consecințe pe care le-am văzut mai devreme în pandemie”, a spus domnul Kluge.

 

„Cu toate acestea, recomandările noastre rămân în vigoare”, a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22