Numarul parlamentarilor va fi REDUS in urmatoarea legislatura

T.d. | 10.02.2015

Pe aceeași temă

Numarul parlamentarilor care vor fi alesi in urmatoarea legislatura va fi unul fix, dar mai mic decat cel din actuala contructie parlamentara. Decizia a fost luata marti in Comisia parlamentara de elaborare a legilor electorale. Membrii Comisiei au mai decis sa pastreze acelasi sistem electoral pentru alegerile celor doua Camere ale Legislativului.

Comisia a mai căzut de acord şi asupra duratei campaniei electorale, care va fi de 30 de zile, dar şi asupra pragului electoral, care se va menţine la 5%, potrivit Mediafax.

În şedinţa de marţi s-a decis, de asemenea, ca membriiComisiei să se împartă în trei subcomisii care vor lucre separat, astfel: o subcomisie se va ocupa de Legea partidelor şi Legea finanţării partidelor şi a campaniilor, a doua subcomisie se va ocupa de Legea alegerilor locale, iar a treia se va ocupa de Legea alegerilor parlamentare.

Cele trei subcomisii au termen până pe 1 martie pentru elaborarea proiectelor de modificare a legilor de care se ocupă, astfel încât între 7 şi 15 martie acestea să fie dezbătute şi votate în Comisia de Cod electoral, iar până la finalul lunii martie proiectele să plece la Senat pentru dezbatere şi vot.
 

Iohannis vrea un Parlament “mai mic”

Si presedintele Klaus Iohannis a abordat problematica unui Parlament “supradimensionat”. In cadrul unui discurs sustinut, luni, in Plenul Parlamentului, Iohannis a subliniat nevoia unui for legislativ “mai mic”.

Actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat si ne dorim un parlament mai mic dar nu pentru ca democratia e prea costisitoare, ci pentru ca dorim un parlament mai eficient si mai reprezentativ”, a spus liderul de la Palatul Cotroceni.

Iohannis a subliniat ca “imi doresc un parlament puternic pentru ca un parlament slab inseamna o veriga slaba in constructia democratica”.

Seful statului a vorbit si despre nevoia imbunatatirii perceptiei Parlamentului in randul opiniei publice.

Un parlament ferm in materie de integritate, corect in raport cu cererile justitiei, responsabil in actul de legiferare si transparent in conduita va fi cu siguranta privit altfel de cetateni”, arata Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22