Numărarea voturilor, supravegheată video. STS se va implica în această acţiune (proiect)

E.b. | 19.10.2016

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, marţi, un proiect de hotărâre de guvern prin care urmează să modifice legislaţia privind organizarea alegerilor astfel că toate activităţile din secţiile de votare.

Pe aceeași temă

  

După închiderea urnelor,  acestea urmează să fie filmate, iar sarcina realizării înregistrărilor revine operatorului de calculator din fiecare secţie de votare. Terminalele informatice necesare înregistrării video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), potrivit proiectului, transmite News.ro.

 

"Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Afacerilor Interne.

 

Proiectul de act normativ îi obligă pe operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondenţă.

 

Potrivit reglementărilor care ar urma să intre în vigoare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este cel care asigură terminalele informatice necesare înregistrării video-audio. Tot STS ar urma să verifice şi existenţa înregistrării video-audio şi să consemneze aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.

 

Înregistrările se păstrează trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

 

De asemenea, în cazul în care există dubii în privinţa organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va putea pune la dispoziţia organismelor electorale, pentru soluţionarea unei contestaţii, copii ale înregistrării, potrivit proiectului.

 

O altă noutate privind măsurile tehnice ale organizării alegerilor este că Ministerul Afacerilor Interne va achiziţiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca până acum, ci şi "plicurile din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea «Votat». Procedurile respective vizează introducerea ştampilelor într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22