O asociație a procurorilor îi cere lui Iohannis să nu le numească pe Hosu și Scutea, respinse de CSM

Laurentiu Gheorghe | 17.02.2020

Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cere președintelui Iohannis să respecte avizele negative ale CSM pentru numirile procurorilor Georgiana Hosu și Gabriela Scutea la șefia DIICOT și Parchetul General.

Pe aceeași temă

Singurul aviz favorabil a fost pentru numirea lui Crin Bologa la conducerea DNA. În opinia procurorilor, numirea acestora de către președintele Iohannis riscă să arunce „sistemul judiciar intr-o criza de natura a afecta grav justitia si statul de drept”.

„Va solicitam ca, in acord cu recomandarile Comisiei Europene, GRECO si Comisiei de la Venetia privind rolul cheie al Consiliului Superior al Magistraturii in procedura de desemnare a persoanelor care vor ocupa inaltele functii din Ministerul Public, sa respectati avizele Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si sa nu aruncati sistemul judiciar intr-o criza de natura a afecta grav justitia si statul de drept,” se arata in apelul AIJ, semnat de cei doi co-presedinti, procurorii Bogdan Pirlog si Sorin Lia.

Potrivit sursei citate, asociatia cere acest lucru pentru buna functionare pe viitor a Ministerului Public si a parchetelor care il compun, precum si a Consiliului Superior al Magistraturii, in care procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este membru de drept, ca si pentru asigurarea indeplinirii rolului constitutional de catre aceste autoritati, in scopul unei justitii independente si eficiente.

Un alt motiv este „pentru a evita riscul unui nou raport MCV negativ.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22