O consilieră a lui Dăncilă l-a comparat pe Iohannis cu Hitler. Institutul Wiesel dezaprobă gestul

Dora Vulcan | 06.08.2019

Rozalia Varga, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă pe probleme ale romilor. a distribuit o postare în care președintele Klaus Iohannis este comparat cu Adolf Hitler.

Pe aceeași temă

Postarea consilierului Dana Varga, care lucrează în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a fost postată pe contul personal al acesteia și a fost ștearsă ulterior.

Dana Rozalia Varga se alătură, astfel, unui lung șir de demnitari social-democrați care și-au trecut în palmares derapaje grave privind acuzații de nazism la adresa lui Klaus Iohannis.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel a anunțat pe Facebook că ”dezaprobă gestul unei persoane publice cu funcție de demnitar, care încearcă în scop politicianist să acrediteze asemănări între președintele Iohannis și dictatorul nazist”.

Dana Rozalia Varga se alătură, prin postarea de luni, unui lung șir de demnitari social-democrați care și-au trecut în palmares derapaje grave privind acuzații de nazism la adresa lui Klaus Iohannis.

Un scandal similar a izbucnit în septembrie 2018, după ce pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov, la acea vreme consilier de stat al lui Dăncilă, a apărut un filmuleț în care Forumul Democrat al Germanilor din România era acuzat că ar fi continuatorul mișcării Grupul Etnic German. În postare, președintele Iohannis apărea cu o mustață și cu o tunsoare asemănătoare cu a lui Adolf Hitler. Și Liviu Pop, fost ministru al Educației, și Ilan Laufer, au avut ieșiri similare.

În noimebrie anul trecut, Ilan Laufer l-a acuzat pe Klaus Iohannis de antisemitism în urma refuzului de a-l numi în funcția de ministru. El a declarat, la sediul PSD, că președintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe șeful statului că acesta este un gest dintr-un lung șir de acțiuni antisemite, inclusiv de sabotare a relațiilor cu Israelul. Laufer a susținut că i se pregătește un dosar penal „la comanda președintelui”.

La începutul acestui an, un cosilier județean al PSD Vrancea a distribuit pe Facebook o imagine trucată cu președintele Klaus Iohannis în haine militare naziste, gest în urma căruia a demisionat din funcție, intrând pe mâna procurorilor.

În februarie 2019, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, cunoscut pentru desele ieșiri în decor din punctul de vedere al limbajului și al comportamentului, a făcut o serie de acuzații nefondate la adresa Uniunii Europene și a președintelui Klaus Iohannis, precum și aluzii ”naziste” la adresa Germaniei.

În campania electorală pentru alegerile europarlamentare din luna mai, Carmen Avram, candidata aflată pe locul doi al listei PSD, a făcut declarații șocante într-o emisiune de dezbatere electorală a Antenei 3, acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis de nazism și reproșându-i că ”împarte țara între pesediști și români” în același fel în care se făcea diferența între ”între oameni înalți și blonzi și cu ochii albaștri și restul oamenilor”. Avram a adăugat că discursul lui Iohannis ”deja seamănă foarte mult cu al extremei drepte din Europa”.

Tot în campania din luna mai, PSD a folosit din nou asocierea Klaus Iohannis – Adolf Hitler, într-o publicație electorală în care e sugerată inclusiv executarea salutului nazist. În respectiva publicație, Iohannis a mai fot prezentat drept președintele care, spre comparație cu predecesorii săi, a abuzat de mecanismul sesizării Curții Constituționale

Vâlcov a fost amendat de CNCD cu 2000 de lei iar Pop a fost sancționat cu avertisment contravențional.

Citește și Dana Varga, fiică de bulibaşă interlop, consilier al premierului. A protestat la Cotroceni

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22