O noua amanare la Baroul Bucureşti in cazul cererii de excludere a lui Victor Ponta

Vlad Toma | 31.08.2016

Membrii Consiliului Baroului Bucureşti, care s-au întrunit, miercuri, pentru a discuta cererea Monicăi Macovei de excludere din barou a lui Victor Ponta, au decis ca discuţiile să fie reluate în 6 septembrie, când va participa şi Monica Macovei, pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a spus că la şedinţa de miercuri premierul şi-a susţinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat notă de finalizarea unui raport întocmit în acest caz. El a precizat că discuţiile vor fi reluate în 6 septembrie, când la şedinţă va participa şi Monica Macovei, pentru a-şi susţine punctul de vedere, transmite News.ro

 

UPDATE: La sedinta Consiilului Baroului Bucureşti a luat parte şi Victor Ponta, care a stat aproximativ zece minute. Fostul premier a spus, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din sediul instituţiei, că îi pare rău că Baroul este folosit de Monica Macovei în dispute politice. "Îmi pare rău că o instituţie respectabilă şi respectată, cum e Baroul, e folosită de doamna Macovei în dispute politice", a spus Victor Ponta înainte de a intra la şedinţa Consiliului Baroului, în care a fost discutată cererea de excludere a sa din Barou, depusă de Monica Macovei.

 

După doar zece minute, fostul premier a părăsit sediul Baroului Bucureşti si a facut urmatoarea declaratie: 

 

"În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc prevederile legale, erau cu textele în faţă, nu era nevoie să îi conving eu sau să vorbesc eu prea mult, şi cred că din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare. În rest, încă o dată regret că instituţii ce nu au legătură cu politica sunt folosite de doamna Macovei ca să mai daţi voi ştiri... Alte argumente în faţa Baroului decât legea nu pot fi aduse. În faţa conducătorilor Baroului se aduc argumente legale şi argumentele legale sunt clare şi evidente pentru specialiştii în drept. Nu discut politică în faţa Baroului Bucureşti", a spus Victor Ponta la ieşirea de şedinţa Consiliului Baroului.

 

Consiliul Baroului Bucureşti s-a întrunit, miercuri la prânz, pentru a lua în discuţie din nou cererea Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din barou, Monica Macovei nu a participat la şedinţă ea trimiţând Baroului o cerere pentru amânarea şedinţei.

 

”Eu cred că Monica Macovei a plecat în Coreea de Nord - că doar acolo mai e Justiţie cum îi place ei. Oare Raluca Prună nu o fi şi ea în vizită de documentare la Pyongyang?!?”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, înainte de a ajunge la Baroul Bucureşti.

 

”Prezenţa mea la şedinţa LIBE din 31 august este obligatorie şi, de aceea, am anunţat Baroul Bucureşti că nu pot participa la şedinţa de miercuri, 31 august, şi am cerut o reprogramare pentru luni, 5 septembrie 2016. Necesitatea prezenţei mele la votarea bugetului UE pe 2017 este confirmată de preşedintele LIBE, Claude Moraes (Grupul politic al Socialiştilor şi Democraţilor). Vreau să mă duc la Baroul Bucureşti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al cărui titlu de doctor în Drept a fost retras de ministrul Educatiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Nu mă interesează personajul Ponta, ci respectarea legii”, a scris, pe Facebook, Monica Macovei.

 

Avocatul Ion Ilie-Iordăchescu a declarat, înainte de începerea şedinţei, că nu este necesară prezenţa Monicăi Macovei.

 

 

***

Cererea Monicăi Macovei a fost discutata în prima şedinţă a consiliului baroului, care a avut loc in data de 23 august, insa discutiile au fost amanate pentru astazi, 31 august.

 

Europarlamentarul a transmis acum cateva saptamani ca "Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, așa încât nu mai poate rămâne nicio o clipă în Baroul București."

 

Monica Macovei a trimis atunci o scrisoare domnului Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti, in care cerea excluderea lui Ponta:

 

“În atenția: Baroului București

Domnului av. Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti

Domnule Decan,

 

Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

 

Potrivit informațiilor furnizate chiar de Baroul București, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire” (România Liberă). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

 

Va reamintesc că, în ianuarie 2015, am mai solicitat în scris Baroului București, excluderea domnului Victor Ponta din profesie după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de “renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”, însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea București să accepte sau nu “renunțarea” la titlul de doctor în drept.

 

Consider ca situația era clară și în ianuarie 2015, când am solicitat in scris excluderea din Baroul București a dlui Ponta, întrucât decizia unilaterală de a renunța la titlul de doctor în drept anula, pe cale de consecință, și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor în drept.

 

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al Ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea.

 

Cu considerație, 2 august 2016
Monica Luisa Macovei,
Deputat în Parlamentul European”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22