O noua institutie guvernamentala: Agentia Nationala pentru Achizitii Publice

T.d. | 20.05.2015

Pe aceeași temă

O Ordonanta de Urgenta a fost aprobata miercuri de Guvern privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP). Institutia ar urma sa preia atributiile si personalul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Alaturi de ANRMAP, noua institutie ar urma sa preia personalul si atributiile de la Unitatea pentru coordonarea și verificarea achizițiilor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (UCVAP) și de la compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice.

Practic, ANRMAP va fi desfiintata, toate atributiile acesteia urmand sa fie preluate de noua entitate. Noua institutie se va afla in subordinea Ministerului Finantelor, potrivit HotNews.

Actul normativ a fost introdus pe ordinea de zi chiar in timpul sedintei de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare, infiintarea ANAP este necesara in vederea eliminarii unor deficiente din sistemul de achizitii publice.

"Acest demers are loc in baza Deciziei Prim-ministrului nr. 218/2014 pentru infiintarea Comitetului Inter-institutional pentru achizitii publice, fiind stabilit un Grup de lucru tehnic care include toate institutiile implicate si care are un dialog bilateral permanent cu Comisia Europeana pentru a stabili liniile de actiune aferente fiecarui obiectiv strategic, in baza analizei deficientelor si blocajelor din sistem. Astfel, au fost identificate o serie de deficienţe ale sistemului achizițiilor publice, precum faptul că în cadrul acestuia funcționează entități cu rol de autoritate ce uneori își suprapun responsabilitățile, încarcă din punct de vedere administrativ cadrul operațional, iar responsabilitatea decizională a acestor entități este mult diluată. Din acest motiv, se impune stabilirea unui nou cadru instituţional, care să permită o mai bună colaborare a instituţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice cu eventualii participanţi la procedurile de achiziţie publică", se arata in nota de fundamentare.

Organizarea, funcționarea, structura organizatorica și numărul maxim de posturi al ANAP se aprobă prin hotărâre a Guvernului  în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonantei de urgență.

În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, se încheie protocoale de predare-preluare între  A.N.A.P.si Ministerul Finanțelor Publice, A.N.A.P. și Secretariatul General al Guvernului  și intre A.N.A.P. și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Finanțarea A.N.A.P. se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Finanţelor Publice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22