O săptămână plină: legea salarizării, audierea lui Andronic, ancheta prezidențialelor 2009

Dora Vulcan | 17.04.2017

Depunerea Legii salarizării, reluarea dezbaterilor pe modificările la legile Justiţiei, înfiinţarea comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009 şi audierea lui Dan Andronic de Comisia SRI sunt ținte care anunță o săptămână fierbinte la Parlament după sărbătorile de Paște, sintetizează Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Legea salarizării, amânată la inițiativa lui Dragnea

 

 

Depunerea Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri bugetare a fost amânată săptămâna trecută, prin decizia unilaterală a liderului PSD, Liviu Dragnea, care a arătat că îşi doreşte ca acest act normativ să "mai stea" o săptămână, pentru a fi publicat în presă, astfel încât "să-şi mai dea lumea cu părerea".

 

 

 

Este de aşteptat, astfel, ca proiectul de lege să fie depus, împreună cu lista de semnături ale parlamentarilor PSD şi ALDE, în dezbaterea parlamentară, în cursul acestei săptămâni.

 

 

Pe de altă parte, USR a anunţat că va face, tot în această săptămână, o dezbatere publică pe tema salarizării unitare, la care va invita sindicatele, dar şi patronatele. USR a criticat, săptămâna trecută, faptul că proiectul de lege a fost publicat pe site-ul PSD şi nu pe cel al ministerului Muncii, despre care consideră că ar fi instituţia care ar fi trebuit să asume proiectul scrie Mediafax într-o analiză a agendei parlamentare de săptămâna viitoare. 

 

 

 

 

Reluarea dezbaterilor  la legile Justiţiei

 

 

În această săptămână, Senatul ar trebuie să reia dezbaterile pe modificările la legile Justiţiei, pe care le-a sistat în urmă cu două săptămâni la solicitarea CSM. Comisia juridică a Senatului a amânat, în şedinţa din 5 aprilie, pentru două săptămâni, dezbaterile pe mai multe proiecte de lege, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o solicitare în acest sens.

 

Solicitarea PNL a fost susţinută şi de senatorii USR din comisia juridică.

 

 

 

Înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, cu Dragnea preşedinte

 

 

Tot în cursul acestei săptămâni ar trebui să fie demarate procedurile parlamentare pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, solicitată de PSD şi ALDE, şi al cărei preşedinte va fi liderul PSD Liviu Dragnea. PSD şi ALDE au cerut, săptămâna trecută, anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

 

 

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat, lunea trecută, un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

 

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ulterior, că intenţionează să prezideze comisia care va ancheta alegerile din 2009, el precizând că vor fi chemate toate persoanele despre care sunt date că ar fi avut vreo implicare în alegerile prezidenţiale din 2009.

 

 

 

 

Comisia SRI îl invită pe Andronic la audieri pe tema articolul său cu privire la alegerile din 2009

 

 

Comisia SRI a apreciat, săptămâna trecută, ca utilă invitarea lui Dan Andronic la audieri, pentru săptămâna în curs, pentru a prezenta date şi informaţii precise despre articolul său cu privire la alegerile din 2009.

 

„În legătură cu afirmaţiile făcute de un jurnalist, Dan Andronic, într-o publicaţie, după îndelungi consultări am constatat cu toţii că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să-l invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date şi informaţii precise”, a spus săptămâna trecută preşedintele Comisiei SRI, social-democratul Adrian Ţuţuianu.  „Deocamdată avem o poveste care este ambalată frumos. Am recitit de mai multe ori articolul respectiv, dar nu am putut trage o concluzie. În schimb ştiu că există o preocupare a opiniei publice legat de acest subiect, după cum am spus, că o implicare a SRI în procesul electoral ar fi foarte gravă. Din aceste motive îl vom chema la audieri”, a adăugat Ţuţuianu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22