Oamenii ingheata in case, iar Firea le promite spital metropolitan, cartiere si mii de parcari

E.b. | 22.04.2017

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a vorbit despre prioritatile bugetare pentru 2017, aratand ca printre acestea se afla constructia a 3.100 de parcari, dar si a unui spital metropolitan. Nicio vorba insa despre caloriferele reci din Bucuresti, in acesata perioada cu temperaturi extreme.

Pe aceeași temă

 
 

    
Gabriela Firea a vorbit si despre un camin de batrani in fiecare sector si a 6 cartiere de locuinte sociale si pentru tineri.

 

Insa primarul Capitalei nu a scos o vorba despre despre faptul ca bucurestenii nu au caloriferele calde, desi acest lucru le-a fost promis.

 

Potrivit Gabrielei Firea, prioritatile bugetare ale Primariei Generale pentru 2017 sunt infrastructura, investitiile in sanatate si educatie, conform ziare.com.

 

Primarul a spus ca pana la sfarsitul acestui an va fi gata Spitalul Gomoiu, "cel mai mare spital pediatric din tara, de nivel european, occidental", atat in ceea ce priveste aparatura, cat si dotarile, fluxurile medicale si personalul. Potrivit edilului, ambulatoriul va fi gata chiar saptamana viitoare.

 

 

La capitolul investitii noi, Gabriela Firea a enumerat:


- 16 gradinite
- 6 camine de batrani (cate unul in fiecare sector)
- 10 unitati de tip after school
- 15 extinderi de scoli
- 6 cartiere de locuinte sociale si pentru tineri
- o scoala de sport in incinta Scolii Centrale
- un spital metropolitan
- un parc de distractii si agrement
- un acvariu public si centru de cercetare

 

 

 

 

Spitalul ar urma sa coste 300 de milioane de euro

 

 

 

In ceea ce priveste Spitalul Metropolitan, primarul spune ca era nevoie de asa ceva, pentru ca multe sectii din spitale sunt vechi sau nu functioneaza.

 

Pentru constructia acestuia, s-a facut deja o solicitare la Ministerul Sanatatii.

 

Spitalul ar urma sa coste 300 de milioane de euro si va avea 2.000 de paturi. Acest spital poate fi construit in 2 - 3 ani, "deci se poate termina in acest mandat", a mai spus Firea, vineri seara, la Antena 3.

 

 

 

Cartiere sociale si pentru tineri

 

 

 

In ceea ce priveste cartierele de locuinte sociale si pentru tineri, acestea vor presupune nu doar apartamente, ci si cresa, gradinita, policlinica sau dispensar, inclusiv locuri de parcare.

 

Vor putea fi inchiriate de tinerii pana in 35 de ani si apoi chiar cumparate de acestia. Atat chiria, cat si pretul de vanzare vor fi la jumatate fata de cele de pe piata, pentru ca Primaria "nu are ca scop sa se imbogateasca; profitul sa fie minimal, doar pentru continuarea activitatii".

 

Primarul a tinut sa specifice ca Primaria nu va face, cu aceste apartamente, concurenta particularilor, "pentru ca ei se adreseaza celor care nu pot accesa un apartament de la privat".

 

Tot in aceste apartamente ar urma sa fie primite si cazurile sociale.

 

La capitolul investitii in infrastructura rutiera, primarul a spus ca este alocat un buget de 80 de milioane de euro.

 

Exista bani si pentru locuri de parcare si piste de bicicleta. Pentru locurile de parcare ce urmeaza sa fie construite, 3.100 la numar, bugetul e de 13 milioane de euro.

 

Firea a explicat ca locurile de parcare supraterane pot fi gata intr-un an, un an si jumatate, in timp ce cele subterane in 2 - 3 ani.

 

Acestea vor fi plasate la intrarea in Capitala, langa gurile de metrou.

 

In ceea ce priveste pistele pentru biciclete, sunt alocate de la Primarie 2 milioane de euro. Insa mai exista si 10 milioane de euro din fonduri europene, tot pentru acestea.

 

 

Primarul a tinut sa specifice ca nu va creste nicio taxa pentru bucuresteni, in cursul acestui an, cu o singura exceptie. E vorba de o crestere a taxei pentru cladirile neingrijite, crestere pentru care doua primarii de sector au cerut deja aprobari.

 

Firea a mai spus si ca a cerut transferul Centurii la Primaria Capitalei si ca in acest moment "suntem in discutii". A mentionat si ca ar vrea metroul la Primaria Capitalei. Intrebata daca in Bucuresti o solutie nu ar fi telegondola, Firea a raspuns negativ.

 

 

 

 

"Angajatii nesupravegheati"

 

 

 

 

Primarul a explicat si cum a fost cu cladirea de patrimoniu vopsita in roz: "Niste angajati nesupravegheati s-au apucat sa dea cu bidineaua pe cladiri de patrimoniu". Intrebati din ordinul cui actioneaza, acestia au dat vina pe primar, a povestit Firea, desi a subliniat ca ordimul nu a fost acela. "Eu am vrut doar curatenie, nu vopsea roz pe o cladire de patrimoniu", a explicat edilul.

 

 

Totusi, primarul Capitalei nu a vorbit deloc despre faptul ca bucurestenii nu au caloriferele calde, desi acest lucru le-a fost promis de marti.

 

 

In final, Firea s-a referit si la o declaratie a lui Liviu Dragnea, care a spus ca ea ar putea fi propunerea PSD la presedintie, in 2019. "Printre proiectiile sau gandurile mele nu se afla candidatura la presedintia Romaniei", a spus Firea. A mentionat insa ca, daca bucurestenii vor vrea, e dispusa sa mai fie primar al Capitalei pentru inca un mandat.

 

 

 

 

Firea  anuntase ca in tot Bucurestiul va fi pornita caldura de miercuri

 

 

 

 

Gabriela Firea, a anuntat, miercuri seara, ca doar 15% dintre asociatiile de proprietari din Bucuresti ar fi fost de acord sa primeasca agent termic.

 

Explicatia venea in contextul in care primarul general anuntase ca in tot Bucurestiul va fi pornita caldura de miercuri, conform ziare.com.

 

"Am transmis un chestionar catre asociatiile de proprietari si doar 15% dintre acestea si-au exprimat acordul in scris pentru a primi caldura in apartamente.

 

Fac un apel catre familiile din Capitala ca, in cazul in care nu simt caldura in calorifere, sa ia legatura cu presedintii asociatiilor de proprietari sau cu alti locatari si sa le atraga atentia ca doresc furnizarea energiei termice", a spus Firea la Romania TV.

 

Edilul a explicat ca RADET are contract cu asociatia de proprietari, nu cu fiecare familie in parte si ca de aceea nu poate sa furnizeze agentul decat la solicitarea asociatiei.

 

"In acest moment, in ceea ce priveste CET-urile sau functionarea RADET nu sunt probleme pentru livrarea agentului termic. Apa calda era, au fost cateva probleme in unele cartiere din cauza presiunii, dar aceasta s-a reglat", a precizat Firea.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22