Oana Schmidt-Hăineală, numită consilier al șefului DIICOT, Felix Bănilă

Redactia | 31.01.2019

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost preşedinte CSM, preia funcţia de consilier al procurorului-şef al DIICOT, Felix Bănilă, la o zi după ce procurorii din CSM au avizat numirea sa la DIICOT.

Pe aceeași temă

Informaţia a fost confirmată pentru stiripesurse de reprezentanţii DIICOT.

Oana Schmidt-Hăineală a ocupat anterior funcţia de şef al Corupului de control al Ministerului Justiţiei. Mutarea acesteia la DIICOT reprezintă o adevărată lovitură de imagine pentru structura de parchet, într-o perioadă în care cealaltă direcţie specializată din Ministerul Public, DNA, se află într-un evident declin. Tot o funcţie de consilier al şefului DIICOT ocupă şi Mariana Alexandru, fost procuror la DNA, unul dintre cei mai respectaţi anchetatori din România, cu 30 de ani de activitate fără achitări.

Potrivit OUG 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), instituţia "este condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este ajutat de 2 procurori şefi adjuncţi, asimilaţi adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de 2 consilieri, asimilaţi consilierilor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Plecarea Oanei Schmidt-Hăineală din Ministerul Justiţiei vine în contextul în care se discută despre posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă care să permită depunerea de contestaţii în anulare împotriva tuturor hotărilor adoptate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, din ultimii 4 ani.

"Pentru mine este o provocare profesională şi personală să lucrez la nivelul conducerii unei structuri specializate a Ministerului Public. Sper ca toată experienţa dobândită în cei 21 de ani de carieră să reprezinte un atu în exercitarea atribuţiilor", a declarat Oana Schmidt-Hăineală pentru stiripesurse.

Oana Schmidt-Hăineală a mai ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, de unde a fost revocată în 2017, în contextul scandalului OUG 13, la cererea procurorului general Augustin Lazăr. În luna iulie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în primă instanţă, obligarea Consiliului Superior al Magistraturii la plata a 30.000 de lei daune procurorului Oanei Schmidt-Hăineală pentru că i-a fost revocată abuziv detaşarea la Ministerul Justiţiei.

În luna septembrie, STIRIPESURSE.RO a dezvăluit că DNA i-a deschis un dosar Oanei Schmidt-Hăineală chiar în perioada în care aceasta era preşedintele CSM. Se întâmpla imediat după instalarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. Astfel, DNA s-a sesizat din oficiu în 2013, pentru un presupus abuz în serviciu, a ținut cauza deschisă peste cinci ani, situaţie care a blocat acceasul Oanei Schmidt-Hăineală la funcţii de conducere în sistem. Apoi, în vara anului 2018, dosarul a fost clasat pe motiv că fapta nu există.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22