Oana Schmidt-Haineala si Codrut Olaru, în cursa pentru funcția de procuror general

Tudor Despina | 17.03.2016

Perioada de inscriere pentru ocuparea functiei de Procuror General, ramasa libera in urma demisiei lui Tiberiu Nitu, s-a incheiat ieri. S-au inscris patru candidati: Oana Schmidt-Haineala, Codrut Olaru, Augustin Lazar si Gheorghe Ivan. Ministerul Justiției a confirmat numele.

Pe aceeași temă

 

Ministerul Justiției a confirmat joi cele patru nume care și-au depus candidaturile pentru funcția de procuror general al Parchetului Curții Supreme. E vorba despre:

 

1.      Gheorghe IVAN – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

2.       Oana Andrea SCHMIDT-HĂINEALĂ – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov cu grad de parchet de pe lângă Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii

3.       Augustin LAZĂR – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia

4.       Codruț OLARU – adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

 

***

Membru în CSM din 2011, Hăineală a lucrat anterior la Parchetul Tribunalului Brașov. Ea și-a depus candidatura pentru funcția de procuror general. Încă de miercuri a apărut informația candidaturii, pe surse. (Citește CV-ul) Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. Din iulie 2010 până în ianuarie 2011 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov iar anterior, consilier al Preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în perioada februarie - iulie 2010.

 

Din luna mai a anului 2009, până în februarie 2010, a fost consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, potrivit Gândul. În intervalul mai 2007 - mai 2009, a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru relaţia cu Ministerul Public, în cadrul Ministerului Justiţiei. În perioada 2004 - 2008, Oana Hăineală a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău iar anterior, în intervalul 15 iunie 2004 – 1 august 2004 a fost procuror şef al Biroului de anchete speciale în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Timp de câteva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a parchetului instanţei supreme.

 

Un alt nume pentru funcție e cel al fostului șef al DNA Galați, Gheorghe Ivan. El a condus secția județeană Galați a Direcției Anticorupție în perioada 2008-2013, iar acum deține funcția de procuror la Parchetul ÎCCJ, arată Digi 24.

 

Codrut Olaru, adjunct al procurorului general, este doctor in drept si absolvent al Colegiului National de Aparare. A fost procuror sef al DIICOT in perioada 2007 – 2013. Olaru este procuror din 1995, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bacău (2005 - 2007) şi cea în funcţia de procuror şef al DIICOT (din ianuarie 2007). Olaru a fost procuror din 1995 până în 1999 la Parchetul Judecătoriei Bacău, instituţie pe care ulterior a condus-o timp de un an, până în 2000. Ulterior, Codruţ Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituţie pe care a şi condus-o din 2005 până în 2007, potrivit Mediafax.

Codruţ Olaru a fost şef al DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, iar ulterior a fost numit adjunct al Procurorului General al României, în mandatului lui Tiberiu Niţu

 

Augustin Lazar este doctor in drept si procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba. Potrivit Romania Liberă, el a fost șef de secție la Parchetul general în perioada cederistă. A coordonat anchete grele, între care dosarul Bancorex, dosarul de contrabandă Jibolia cu produse petroliere, dosarul de contrabandă „Porțelanul”, în care au fost implicați ofițeri din fosta Securitate, dosarul afișelor din Franța ale lui Iliescu. 

 

***

Ieri a fost ultima zi în care puteau fi depuse candidaturi pentru funcția de procuror general al țării. Ministrul Justiției a declanșat, în 17 Februarie, procedura de selecție pentru ocuparea funcției de procuror general

 

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, numirea în funcţia de procuror general se face de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

Demararea selecției vine după ce, în 9 Februarie, Tiberiu Nițu a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul lui Gabriel Oprea. Acțiunea DNA reprezintă o nouă premieră: primul procuror general anchetat de procurorii anticorupție, la numai câteva zile după ce acesta a părăsit funcția.

 

Nițu a demisionat pe 2 februarie, în ziua următoare președintele României semnând decretul de eliberare din funcție. Ministrul Justiției afirma, în aceeași zi, că va începe cu celeritate procedura de numire a unui nou procuror general.

 

Niţu a transmis într-un comunicat că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie, conform legislaţiei în vigoare.

 

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, este acuzat de DNA, printre altele, de faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

 

Potrivit presei, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada Aprilie 2014 - Noiembrie 2015. Media deplasarilor procurorului general cu coloana oficiala ar fi fost de doua pe zi.

 

Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.

 

Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în Aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22