Pe aceeași temă
Anuntul comitetului norvegian de acordare a premiilor Nobel a surprins prin anuntul facut pe 9 octombrie: Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Premiul a fost acordat presedintelui SUA la mai putin de 9 luni de la asumarea mandatului sau pentru “eforturile extraordinare depuse in consolidarea diplomatiei internationale si a cooperarii intre oameni”. De-altfel, crearea unui nou climat in politica internationala prin reafirmarea rolului esential al diplomatiei multilaterale si al ONU, transformarea dialogului si a negocierilor in instrumente principale de solutionare a celor mai dificile dispute internationale, rolul constructiv pe care America il are in dezbaterea privind incalzirea globala sunt doar cateva dintre consecintele politicii externe promovate de liderul de la Casa Alba si care au contrbuit decisiv la acordarea premiului.
Dar poate cel mai important criteriu avut in vedere de Comitetul Nobel este viziunea articulata de presedintele Obama si care propune lumii un viitor fara arme nucleare. In aprilie 2009, intr-un discurs sustinut la Praga in fata a peste 30.000 de oameni, presedintele Obama asuma “angajamentul Statelor Unite de a depune eforturi în favoarea păcii şi a securităţii unei lumi fără arme nucleare. Nu sunt naiv şi ştiu că acest obiectiv nu va fi atins rapid; poate că nici nu va fi atins în cursul vieţii mele“. Tot atunci, el a propus interzicerea testelor cu arme nucleare si relansarea negocierilor pentru dezarmare si controlul armelor nucleare.
De 108 ani, Comitetul Nobel pentru Pace a luptat pentru pentru afirmarea atitudinilor si a politicilor internationale pe care Obama le promoveaza azi prin initiativele sale. Intr-un fel, Obama a devenit cel mai eficient purtator de cuvant al valorilor si spiritului asumate de-a lungul vremurilor de Comitetul Nobel pentru Pace.
Anuntul acordarii premiului a fost salutat de catre fosti sefi de stat, precum Nelson Mandela sau Mikhail Gorbaciov, detinatori ei insisi ai prestigioasei distinctii. Pe de alta parte, decizia Comitetului Norvegian a provocat stupoarea adversarilor traditionali ai Americii precum Hamas care a reactionat prin oficialul sau Sami Abu Zuhri: ”Obama mai are un drum lung de parcurs si multa munca de depus inainte ca premiul sa i se cuvina. Obama nu a enuntat decat promisiuni si nu a contribuit cu nimic substantial la pacea globala”. Si Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea care a primit premiul Nobel in 1983 a declarat: ”Cine, Obama? Atat de repede? Prea repede! Nu a avut timp inca sa faca ce si-a propus. Cateodata, insa, Comitetul Nobel acorda premiile pentru a incuraja o actiune responsabila. In acest caz, dati-i o sansa lui Obama”.