Obama, despre dosarul nuclear iranian: Acordul nu se bazeaza pe incredere, ci pe verificari

T.d. | 04.04.2015

Pe aceeași temă

Cea mai buna optiune in dosarul nuclear este cea diplomatica, a spus sambata presedintele american Barack Obama, la doua zile dupa incheierea unui acord-cadru intre marile puteri si Teheran.

"În calitate de președinte și comandant al forțelor armate, sunt profund convins că opțiunea diplomatică — printr-un acord complet și pe termen lung — este, de departe, cea mai bună. Pentru SUA, pentru aliații noștri și pentru întreaga lume", a afirmat Obama în discursul său săptămânal, potrivit AFP, citata de Agerpres.

In ce priveste relatia cu Congresul, pe aceasta tema, Obama a promis ca il va tine informat in detaliu in privinta “substantei acordului”. Tabara republicana a lansat mai multe critici fata de acordul negociat cu Iranul.

Obama a subliniat nivelul “extraordinar de ridicat” al inspectiilor la care va fi supus Teheranul.

"Dacă Iranul va trișa, lumea va ști. Dacă vom vedea ceva suspect, vom desfășura inspecții. Acest acord nu se bazează pe încredere, ci pe verificări fără precedent", a explicat liderul american.

O intelegere fara precedent intre Teheran si grupul 5+1 (SUA, China, Marea Britanie, Franta, Rusia si Germania) consemneaza faptul ca Iranul trebuie sa reduca substantial numarul centrifugelor sale in schimbul suspendarii anumitor sanctiuni.

Acordul reprezinta un progress important in rezolvarea unei crize internationale care dureaza de 12 ani, cu mentiunea ca Occidentul va urmari cu atentie desfasurarea actiunilor iraniene.

Acordul a fost criticat dur de Israel. Premierul Benjamin Netanyahu a spus ca acest acord reprezinta “un grav pericol” pentru intreaga lume” si “ar ameninta insasi supravietuirea statului Israel”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22