Obsesia lui Băsescu: Kovesi trebuie să dispară, ba chiar să fie trasă la răspundere penală

E.b. | 12.05.2017

Traian Băsescu a scris, pe Facebook, că procurori, judecători şi ofiţeri SRI precum Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Mircea Negulescu să dispară din magistratură şi din SRI.

Pe aceeași temă

 

 


Asta după ce Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani pentru mită, iar fiica sa, Ioana Băsescu, este urmărită penal în dosarul finanţărilor ilegale din 2009, în care este implicat şi Dan Andronic. 

 

Culmea ironiei, cam tot ce invocă Băsescu s-a petrecut chiar în timpul mandatului său. Mai mult, el are un discurs asemănător cu cel al PSD, atunci când este vorba despre penalii acestui partid.

 


Mai târziu, va fi prea târziu/ Combaterea corupţiei pare a fi aproape compromisă din punct de vedere al imaginii, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

 

Cine a compromis-o?

 

Exact aceia care, aflaţi în funcţii în ultimii trei ani, trebuiau s-o ducă cu decenţă, cu probe şi cu respectarea drepturilor fundamentale. Din păcate, n-au făcut-o şi au compromis credibilitatea acţiunilor de combatere a corupţiei (vezi PS cu lista faptelor de notorietate publică).

 

Mai mult, practica „relaxării” în vilele SRI cu şpriţuri şi petreceri ale procurorilor, ofiţerilor SRI, judecătorilor şi a oamenilor politici laolaltă, este deja un tablou public ce compromite, în mod egal, pe toţi participanţii şi, din păcate, în mod nedrept, aruncă neîncrederea asupra a mii de procurori, judecători, ofiţeri SRI şi politicieni corecţi.

 

Aceste realităţi sunt pe punctul de a compromite o activitate esenţială şi necesară, decredibilizând chiar lupta instituţiilor statului împotriva corupţiei.

 

Asupra acestor deviaţii inadmisibile şi a consecinţelor, am avertizat public în mod repetat, încă din 2015, dar corul „intransigenţilor” m-a declarat apărător al corupţilor, ceea ce este o mare minciună. A...dacă vreţi apărător al drepturilor fundamentale, de acord, dar asta nu înseamnă apărător al corupţilor.

 

Din cauza decredibilizării combaterii corupţiei, un individ instruit, dar putred de corupt şi laş, de teapa lui Adrian Năstase, a ajuns să pară azi un nedreptăţit, uitând că era „Bombo de care fugeai în Congo” sau „Năstase, şapte case”. Norocul lui că Mătuşa Tamara nu poate depune mărturie, iar Petrache şi Bittner au „uitat” să-i mai înapoieze averea „împrumutată”.
 

Aşa s-a ajuns ca giganticul aparat de propagandă format din ziarişti şi analişti cu moralitate îndoielnică, bine plătiţi din bani furaţi de păpuşarii Vântu şi Voiculescu să invadeze, astăzi, toate televiziunile, să jubileze şi să spele cu sârg feţele corupţilor şi ale stăpânilor lor, pe care i-au declarat „eroi martiri”. Jurnalişti şi analişti, avocaţi şi profesori puternic ataşaţi minciunii şi valorilor PSD, au reuşit să reinstaleze atmosfera irespirabilă, din cauza propagandei mincinoase, a anului electoral 2009 şi a nopţii de 6 spre 7 decembrie
Din păcate, procurori, judecători şi ofiţeri SRI, prin abuzurile lor şi prin utilizarea discreţionară a puterii, au dat ocazia acestei pelagre a tranziţiei să se reinventeze.

 

Pentru acest eşec, generat de abuzurile ultimilor trei ani, procurori, judecători, ofiţeri SRI precum Coldea, Koveşi, Şelaru, Roşu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin şi mulţi, mulţi alţii, care au confundat instituţiile statului cu nişte instrumente aflate la dispoziţia lor pentru a acapara o putere personală nemărginită, nelegitimă, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie să dispară din magistratură şi din SRI. Dar nu trebuie să dispară oricum. Ei trebuie să răspundă în faţa legii pentru compromiterea luptei împotriva corupţiei prin abuzuri, prin represiune nedreaptă şi implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice.

 

Combaterea corupţiei trebuie recredibilizată şi relansată, acum, şi nu „mai târziu”, prin înlocuirea celor care au compromis-o, cu magistraţi care înţeleg că justiţia televizată este cea mai proastă, imorală şi ilegală soluţie şi că la baza oricărui dosar penal trebuie să stea respectarea drepturilor fundamentale şi probele reale. 


Dacă eliminarea din magistratură şi tragerea la răspundere penală a celor responsabili de abuzuri nu se face rapid, inclusiv a acelora care au generat verdicte nefavorabile României la CEDO, „mai târziu, va fi prea târziu” şi nimic din ce s-a făcut bine nu va mai putea fi recuperat. Azi, bilanţul anti-corupţiei încă este pozitiv şi în realitate, dar şi pe imagine. Cum va fi peste câteva săptămâni? Greu de spus, afirmă Train Băsescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22