OECD: Decizia CCR încalcă independența justiției și afecteaza imaginea României

Redactia | 01.06.2018

​Subordonarea procurorilor factorului politic este o încălcare a independenței justiției, care se repercutează asupra statutului țării în cadrul organizațiilor internaționale, explică șeful structurii anticorupție din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Drago Kos.

Pe aceeași temă

 

 

România și-a depus candidatura de aderare la OECD, organizație economică a statelor dezvoltate, încă din 2012 și a reînnoit-o în 2016 și 2017. Însă acest „obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în programul de guvernare”, pare irealizabil dacă justiția nu este independentă.

 

Șeful structurii anticoruptie a OECD a spus pentru Ziare.com că decizia CCR, care lasă la latitudinea ministrului Justiției numirile și revocările procurorilor „contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat și independenței sistemului judiciar”. El spune că CCR nu este un caz singular în regiune, si alte curti constituționale din Balcani interferând în mod straniu cu lupta anticorupție.

 

Oficialul OECD este deosebit de transant în momentul în care spune că „actualul Guvern nu vrea să continue lupta împotriva corupției la nivel înalt” și ministrul Justiției „va învăța curând, întrun mod dur, că se află întro mare eroare”. Imaginea României are de suferit din cauza declarațiilor impulsive ale lui Tudorel  Toader, a mai spus Kos.

 

Expertul OECD spune că are o experiență consistentă în lupta anticorupție la nivel internațional, iar pretextul cu numărul de achitări în instanță nu reprezintă o represiune nedreaptă asupra unui inculpat pentru fapte de corupție. Dar acest argument este o tactică obișnuită a celor care au făcut fapte de corupție, și a aliaților lor, care se tem că pot ajunge și ei să de socoteală pentru faptele lor, explică Kos.

 

Interviul integral îl puteți citi pe Ziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22