Oficial american: Ambasadorul Rusiei greseste. Sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva Moscovei

T.d. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, “greseste” atunci cand spune ca sistemul antiracheta implementat de SUA reprezinta o amenintare pentru Moscova. Afirmatia ii apartine asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, Frank A. Rose. Potrivit oficialului american, sistemul nu are capacitatea de a afecta potentialul de descurajare strategica al Kremlinului.

"Sistemul nostru de apărare antirachetă nu are capacitatea tehnică să afecteze potențialul de descurajare strategic al Rusiei. Punct. Ambasadorul greșește”, a spus Frank Rose, luni, potrivit Agerpres.

(...) Apărarea antirachetă a Statelor Unite este concepută împotriva amenințărilor din țări cum ar fi Coreea de Nord sau amenințărilor din Orientul Mijlociu. Sistemele noastre de apărare antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. (...) Am încercat să explicăm acest lucru rușilor în numeroase ocazii, dar tot nu ne cred", a continuat oficialul.

Potrivit lui Rose, Washingtonul a exprimat clar ca nu va accepta limitari ale propriilor sisteme.

"Dacă te uiți la numărul de interceptori pe care îl implementăm — atât cu rază lungă, cât și cu rază scurtă — e clar că ei sunt concentrați pe amenințări limitate și nu ar avea, fie și numai din punct de vedere al numărului lor, capacitatea de a nega potențialul de descurajare strategic al Rusiei. (...) Dacă Statele Unite ar fi vrut cu adevărat să încerce a nega potențialul de descurajare strategic al Rusiei, ar fi avut nevoie de un alt tip de sistem de apărare antirachetă", a adaugat Rose.
 

Malginov si semnalele Moscovei

Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a afirmat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca autoritatile de la Moscova nu cred ca scutul antiracheta care va fi instalat in Romania are un scop defensiv, asa cum sustin oamenii politici romani.

Potrivit diplomatului rus: "Cand o parte creeaza un scut antiracheta, potentialul (militar - n.red.) al acesteia creste, iar potentialul celeilalte parti se reduce. Deci aceasta este discrepanta. Am discutat acest lucru. Sper ca autoritatile, oficialii care spun ca acest sistem e doar defensiv cred asta, dar noi avem o parere diferita. Ma aflu aici sa expun si acest punct de vedere autoritatilor, sa spun ca noi nu suntem de acord cu acest lucru".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22