Oficialii europeni dau speranțe României și Bulgariei că vor intra în Schengen în 2023

L. G. | 16.12.2022

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au spus, joi seara, după summitului UE, că aderarea României şi Bulgariei e posibilă în 2023.

Pe aceeași temă

„Am avut ocazia să avem o discuţie politică despre aderarea la Schengen a Bulgariei şi României şi sunt optimist că o decizie în privinţa lor poate fi luată în cursul anului 2023. Am simţit angajamentul politic de a lucra pentru a face progrese şi sincer sper că vom putea să facem să se întâmple asta în cursul anului 2023”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ţinut să transmită un mesaj României şi Bulgariei: „Vreau să le spun: vă sprijinim deplin pentru aderarea dvs. la Schengen, vom continua să lucrăm neobosit pentru a o face posibilă cât mai curând în cursul anul viitor”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că următoarea dată când liderii UE se vor reuni, într-un summit extraordinar ce va fi convocat pentru 9 şi 10 februarie, se va discuta despre subiectul delicat al migraţiei, o temă asupra căreia Austria a insistat şi pentru care a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Migraţia nu a fost subiectul principal astăzi, dar ştim cu toţii că ne confruntăm cu un număr tot mai mare de persoane atât pe ruta mediteraneană, cât şi pe ruta balcanică", a declarat Charles Michel la încheierea Consiliului European. "Astăzi a fost ocazia de a deschide din nou dezbaterea pe acest subiect provocator şi vom avea o discuţie aprofundată” în februarie, a anunţat Charles Michel.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus joi seara, după reuniunea Consiliului European, că au fost făcuţi „paşi în direcţia bună” privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată”, a menţionat şeful statului, adăugând că aşteptarea sa este ca România să intre în Schengen în cursul anului 2023.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că a discutat cu premierul suedez pe tema aderării României la Schengen, având în vedere că Suedia va prelua pentru următoarele şase luni preşedinţia Consiliului European. „Am avut o discuţie cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înţeles-o foarte bine. Sigur că nu şi-a luat un angajament ferm, într-o discuţie care a fost o primă discuţie exploratorie, dar eu sunt convins că, în momentul în care cele două chestiuni - votul austriac şi votul olandez - primesc o clarificare, chestiunea va fi imediat pe agenda Consiliului JAI”, a declarat şeful statului, la Bruxelles.

Consiliul European, care ar fi trebuit să se încheie vineri, s-a încheiat mai repede, încă de joi seară, liderii punându-se de acord în legătură cu aproape toate chestiunile aflate pe agendă. Singura problemă rămasă în suspensie, dar asupra căreia există un acord de principiu, este plafonarea preţului la gaz, dar chestiunea rămâne să fie definitivată luni, la nivel de miniştri ai energiei. Tema aderării României şi Bulgariei la Schengen nu a fost pe agenda Consiliului European.

Summitul UE a fost mai scurt pentru că vineri are loc o grevă generală în Belgia şi, potrivit mai multor diplomaţi citaţi de Politico.eu, acesta este motivul pentru care reuniunea s-a încheiat surprinzător de repede. Liderii s-au temut că s-ar putea să nu reuşească să prindă zborurile spre casă, a declarat unul dintre diplomaţi. De la miezul nopţii, controlul traficului aerian putea fi afectat de grevă, iar liderii riscau să nu mai poată părăsi uşor Bruxelles-ul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22