Olguţa dixit! Multinaţionalele, vinovate de șomaj: și-au pus fabrici doar lângă autostrăzile UE

Dora Vulcan | 28.11.2017

Cele mai multe firme străine care au venit în România, multinaţionalele, şi-au făcut fabrici în zona de vest a ţării, mai aproape de infrastructura rutieră a Uniunii Europene, ceea ce a făcut să crească şomajul din Moldova şi sudul ţării, a afirmat recent ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Pe aceeași temă

 

 "Ce am mai constatat în momentul în care ne-am uitat pe datele statistice: sunt judeţe cu zero la sută şomaj, în special cele care se află pe graniţa de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaţionale, multe dintre ele având parte şi de un ajutor de stat, s-au aşezat acolo unde era mai simplu să-şi transporte marfa în UE, adică mai aproape de reţeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe judeţe din Romania, unde şomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei şi câteva judeţe din sudul Romaniei", a spus - citată de economica.net -  Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unui forum pe tema crizei forţei de muncă organizat de Intact Media.   

 

Ministrul Muncii face, așadar, proces de intenție multinaționalelor că-și amplasează punctele de lucru acolo unde există infrastructură, din păcate doar cea europeană, dar nu are nici cea mai mică mustrare pentru că România nu este capabilă să ofere una, ca și cum responsabilitatea ar fi a multinaționalelor să alimenteze cu locuri de muncă populația și nu responsabilitatea guvernanților să ofere condiții pentru investitori. 

 

Olguța Vasilescu a omis însă să spună că investitorii străini au cerut în numeroase rânduri guvernanţilor să îmbunătăţească infrastructura rutieră, arătând că altfel vor alege ţări vecine, precum Ungaria, care s-a ocupat de acest lucru.   

 

În plus, mult vehiculata autostradă care ar urma să lege Ardealul de Moldova, autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, a primit avizul de urbanism abia în luna august a acestui an, deşi proiectul şi discuţiile există de mai bine de 2 ani.  

 

O analiză efectuată de Adevărul arată că în 7 judeţe din Moldova şi Sudul ţării cei mai mari angajatori sunt spitale, direcţii de protecţie a copilului sau Consilii Judetene  (Botoşani, Iaşi, Vrancea, Neamţ, Suceava, Vaslui, Caraş-Severin)  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22