Olguța Vasilescu: indemnizațiile pentru mame vor fi plafonate între 5000 și 10000 lei

Dora Vulcan | 11.05.2017

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca indemnizațiile pentru mame vor fi plafonate la sume între 5.000 si 10.000 lei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a adus ca argument faptul că, in mai multe tari din Uniunea Europeana, nu se platesc deloc aceste indemnizatii: Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Grecia și că în alte tari, media este de 500 de euro iar cel mai mare ajutor de acest tip se acorda conditionat in Germania si este in valoare de 1.800 euro, a spus ea.

 

 

 

"Romania este in situatia in care se platesc 35.000 euro pe luna pentru o singura persoana", dupa ce anul trecut a fost eliminat planul de 3.400 de lei, a continuat ministrul Muncii, care a aratat ca in primele luni ale anului s-a platit "cat pentru intreg anul trecut".

 

 

 

Aceasta a acuzat "o practica" prin care "se platesc salarii mai mari de catre angajatori in ultimele luni de sarcina" sau "se fac vanzari de imobile si automat indemnizatia e mai mare".

 

 

 

Cea mai mare indemnizatie platita in Bucuresti este platita unui avocat, care primeste 159.348 lei, iar in Constanta se plateste o alta indemnizatie de 141.679 lei pentru drepturi de proprietate intelectuala, potrivit cifrelor prezentate de ministru. Vasilescu a respins si invocarea principiului contributivitatii sau al solidaritatii, in conditiile in care o persoana contribuie cu doar 0,85% din salariu pentru concedii si indemnizatii.

 

 

 

"Suntem in analiza sa reintroducem plafonul undeva intre 5.000 si 10.000 lei", a spus Lia Olguta Vasilescu. 

 

 

Ea a dat asigurări că introducerea unui plafon peste 8 000 de lei nu va afecta decât cel mult 3% dintre persoanele care primesc aceste indemnizații, pentru că doar 623 de persoane primesc sume mai mari de 10.000 de lei lunar, astfel incat "introducerea unui plafon peste 8.000 lei nu afecteaza mai mult de 3% dintre cei ce primesc indemnizatiile".

 

 

 

 

 

  • Plafonarea indemnizaţiilor pentru mame:Olguţa Vasilescu, mustrată verbal pentru comunicare

 

 

 

Liviu Dragnea a criticat modul în care ministrul Muncii Olguţa Vasilescu a comunicat proiectul de plafonare a indemnizatiilor pentru mame. El a anunţat că Vasilescu a fost mustrata verbal pentru asta şi a cerut guvernului să explice pe ce se bazează aceste propuneri care nu au susţinerea PSD.

 

 

"Iarasi s-a comunicat foarte prost. Degeaba ne spun noua in spatele usilor inchise ca sunt indemnizatii uriase care trebuie plafonate. Nu au explicat public, sa fie sanatosi. S-a comunicat foarte prost", a spus seful PSD, la finalul Comitetului Executiv National al PSD. 

 

 

 

Dragnea a avertizat ca PSD nu mai "accepta" sa afle de la televizor despre astfel de initiative" si ca "orice alta initiativa pe langa programul de guvernare trebuie discutata foarte serios in partid".

 

 

 

Intrebat daca Olguta Vasilescu a primit vreo sancţiune, Dragnea a spus că "a fost doar o mustrare verbala, sper sa nu se mai intample".

 

 

 

"Au capatat un obicei prost. Sunt buni ministri, dar comunica doar efectele, uitand sa comunice ceea ce a determinat acea masura. E job-ul dumneai si al guvernului sa le prezinte, deocamdata", a adaugat seful PSD.

 

 

 

Chestionat daca personal sustine sau nu plafonarea indemnizatiilor, Dragnea a precizat ca "subiectul nu se inchide azi", insa "asa cum a fost prezentat nu pot fi de acord".

 

 

 

"Trebuie sa prezinte guvernul de ce sustine aceasta masura, daca argumentele sunt serioase, putem discuta, daca nu sunt serioase, nu sunt de acord", a spus Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22