Omul de afaceri Florian Walter, vizat de un mandat de arestare in lipsa

T.d. | 15.05.2015

Pe aceeași temă

Un mandat de arestare in lipsa a fost emis vineri de Tribunalul Prahova pe numele omului de afaceri Florian Walter. Dat in consemn incepand cu 6 mai, Walter este suspectat ca ar coordona o grupare de crima organizata specializata in evaziune fiscala.

Odata ce mandatul de arestare in lipsa a fost emis, fata de Florian Walter pot fi declansate procedurile de urmarire nationala si internationala, potrivit Mediafax.

Suspectat ca ar fi coordonat o retea specializata in evaziune fiscal, omul de afaceri a fost dat in consemn la frontiera, el neputand fi localizat pe teritoriul Romaniei atunci cand a fost declansata ancheta. Potrivit unor surse judiciare, Walter ar fi plecat din tara cu zece zile inainte de inceperea anchetei.

Astfel, patronul firmei de salubrizare Romprest ar fi parasit tara la finalul lui aprilie, fiind localizat ultima data la Monaco, fara sa fie clar daca el se afla in continuare acolo.

In 6 mai, procurorii DIICOT au efectuat percheziții la firma si la domiciliul omului de afaceri Florian Walter. Walter este suspect de evaziune fiscală și spălare de bani intr-un dosar in care ar exista un prejudiciu de 18 milioane de euro.

Elena Hosu, procuroarea șefă adjunctă a DIICOT, a declarat ca Walter s-a sustras urmăririi penale și a fost dat în consemn la frontieră pentru a nu părăsi țara. Hosu susține că societățile implicate în acest lanț de tranzacții "aveau sedii sociale fără activitate la cabinete de avocatură, erau fără puncte de lucru, iar reprezentanții nu pot fi identificați. Societățile nu aveau mijloace de transport pentru muncitori, circa 200-300 de persoane, ca obiect al acestor contracte, iar în cazul Romprest muncitorii erau folosiți la negru, nu exista o evidență a personalului, nu existau situații de lucrări. Furnizorii acestor companii aveau furnizori care nu declarau livrări, nu existau rapoarte zilnice de activitate, numărul persoanelor sau calificarea lor", a subliniat aceasta. 

Reprezentanții acestor firme "erau în fapt complici, sau săgeți, care aveau sarcina de a completa și semna acte bancare, de a retrage bani în numerar și primeau comision din aceste tranzacții". Hosu a precizat că societățile nu țineau contabilitatea. "A fost un grup bine organizat cu sarcini bine definite, coordonarea venind din parte reprezentantului Romprest", a adăugat Hosu.

De asemenea, unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, este implicat în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat omul de afaceri Florian Walter. Surse judiciare au declarat că Nicolae Capră și soția lui, Cristina, controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai acestuia.

Potrivit surselor citate, suspecții ar fi folosit, în perioada 2012-2014, mai multe firme fantomă cu care au semnat contracte fictive de livrări de bunuri sau prestări servicii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22