Onţanu, audiat în dosarul prezidenţialelor (2009): Le-am dat procurorilor toate elementele

E.b. | 04.05.2017

Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, a fost audiat, joi, în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, el declarând că a fost citat în calitate de martor şi le-a dat procurorilor “toate elementele necesare” în anchetă.

Pe aceeași temă

 

 
Neculai Onţanu
a fost audiat după ce Gabriel Oprea a spus, despre întâlnirea care a avut loc în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor din 2009, la care ar fi participat George Maior, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi, că nu a fost o “cină cu caracter politic”, ci "o cină informală", atunci fiind şi ziua de nume a lui Onţanu.

 

În faţa procurorilor, am dat toate elementele necesare. Informaţiile despre audiere, despre situaţia ca atare poate să vi le dea numai procurorul, pentru că este o anchetă în curs şi orice declaraţie pe care un martor ar putea să o dea, ar putea să ofere informaţii altora, care să profite de ele”, a spus Neculai Onţanu, la ieşirea din sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform News.ro.

 

Întrebat dacă a confirmat în faţa anchetatorilor veridicitatea informaţiilor făcute publice de Dan Andronic despre întâlnirea care a avut loc în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor din 2009, în locuinţa lui Gabriel Oprea, la care ar fi participat George Maior, Florian Coldea şi Codruţa Kovesi, Onţanu a spus: “Acelea sunt declaraţiile domnului Andronic, iar declaraiile pe care le-am făcut sunt confidenţiale şi le-am făcut în faţa procurorului. Alte detalii nu pot să spun”.

 

Neculai Onţanu a precizat că a fost citat de procurori în calitate de martor în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009 şi a venit “aşa cum trebuie să facă orice cetăţean”.

 

În ultimele zile, anchetatorii au audiat mai multe persoane în acest dosar, surse judiciare spunând că printre acestea ar fi şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.

 

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) care fac cercetări în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009 au cerut mai multe documente de la Curtea Constituţională, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

 

În 24 aprilie, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

 

Potrivit PICCJ, dosarul a fost deschis în urma informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, conform cărora „există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”.

 

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

 

 

 

Gabriel Oprea spunea atunci că întâlnirea despre care a relatat jurnalistul Dan Andronic a fost doar o invitaţie la masă cu ocazia zilei de nume a lui Neculai Onţanu.

 

Ulterior, Oprea a arătat că întâlnirea din 2009 nu a avut un caracter politic, ci a fost o “cină informală”.

 

Nu i-am organizat ziua de sfânt a domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servi masa, ne-am uitat la televizor. Normal i-am spus la mulţi ani şi domnului Onţanu. A fost o cină informală. (...) Nu a fost nimic politic, am servit masa şi ne-am uitat la televizor”, a spus Oprea.

 

El a precizat că "a fost o simplă cină şi nimic mai mult", fără să comenteze dacă a participat şi Florian Coldea. Oprea a spus doar că l-a invitat pe Dan Andronic, pe Anghel Iordănescu şi pe Neculai Onţanu.

 

În replica, Dan Andronic a scris pe Facebook că nu a fost o masă, mai ales că nici nu îl cunoştea prea bine pe Onţanu şi că discuţiile au avut loc în birou.

 

 

Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22