ONG-uri: Peste 800.000 de semnături, pentru legiferarea căsătoriei între bărbat și femeie

Tudor Despina | 20.01.2016

O serie de ONG-uri susține că a strâns peste 800.000 de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituția țării, în vederea legiferării căsătoriei strict între un bărbat și o femeie.

Pe aceeași temă

 

Printr-o muncă coordonată a voluntarilor din 40 de comitete județene, Coaliția pentru Familie susține că a strâns în jur de 825.000 de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituție, astfel încât căsătoria să fie legiferată strict între un bărbat și o femeie. Potrivit unuia dintre reprezentanții Coaliției, Mihai Gheorghiu, inițiativa vine ca urmare a “îngrijorărilor” cu privire la referendumurile pentru legalizarea parteneriatelor civile între persoane de același sex, care au loc în mai multe state europene.

 

”Este o protecție în plus. Nu se creează drepturi noi, nu se anulează drepturi vechi”, a explicat Gheorghiu, potrivit România Liberă. El a mai arătat că printre inițiatorii modificării Legii Fundamentale a statului sunt și prezentatoarea TV Liana Stanciu, rapperul Tudor Sișu, alături de reprezentanți ai Bisericilor Baptiste, Catolice și Reformate.

 

Biserica Ortdoxă susține demersul

 

Biserica Ortodoxa Romana apreciaza si sustine amendarea Constitutiei in vederea mentionarii familiei drept “casatoria intre un barbat si o femeie”.

 

Subiectul a intrat in dezbatere, la finalul săptămânii trecute, cu ocazia primei sedinte de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 2016. Astfel, Biserica “a luat act cu apreciere de initiativa cetateneasca pentru amendarea articolului 48 din Constitutia Romaniei in sensul precizarii ca familia este constituita prin casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.

 

Initiativa, sprijinita de Patriarh

 

Initiativa a cunoscut o promovare intensa de la inceputul acestui an. Acum mai bine de o saptamana, in presa au aparut informatii potrivit carora preotii Bisericii Ortodoxe Romane au inceput strangerea de semnaturi pentru modificarea Constitutiei. Initiativa primeste, de altfel, sprijinul Patriarhului Daniel.

 

"Trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor modele noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele", arata patriarhul Daniel, citat de agentia de presa a Bisericii.

 

PF Daniel sustine ca familia traditionala se gaseste intr-o situatie critică, modelul său fiind considerat "invechit sau perimat", pentru ca "traim intr-un context dominat de o mentalitate individualista si secularizanta, care nu cauta sfintirea vietii prin rugaciune, nasterea de copii si cresterea lor in credinta crestina".
 

Patriarhul critică de asemenea "cresterea numarului celor care trateaza casatoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat intre doua persoane de gen diferit sau de acelasi gen" şi subliniaza ca "parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza. Prin urmare, diluarea valorilor familiale traditionale sau inlaturarea diferentelor intre aceasta familie si alte tipuri de uniuni, in numele drepturilor omului si al egalitatii, submineaza familia naturala ca temelie a societatii umane".
 

PF Daniel considera ca "familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate", ceea ce se incearca prin initiativa Bisericii de a modifica legea fundamentala a Romaniei.
 

Mitropolitul Banatului: Sa scrie in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura
 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara ca a fost lansata o initiativa civica prin care se cere modificarea Constitutiei, astfel incat casatoria intre doua persoane de acelasi sex sa nu fie posibila in Romania.


"Este o initiativa civica pe care fratii nostri, care iubesc familia crestina, ar dori sa le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam si sa scrie acolo in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura - familia este tocmita dupa randuiala lui Dumnezeu - barbat si femeie. De aceea, daca veti gasi tineri studenti care o sa va roage sa semnati, va indemn cu incredere pentru ca, daca nu ma insel, nu stiu daca nu saptamana trecuta, nu stiu daca nu Grecia, a fost ingenunchiata in sensul acesta", a declarat mitropolitul.
 

Mai multi preoti din judetul Iasi si nu numai le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie.
 

Initiativa este sustinuta de BOR, dar si de mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie: Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia Pro Vita - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc. Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie prevede ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22