Operatiunea "Stergeti 1,3 milioane de romani de pe listele electorale". Ce pregateste Guvernul USL saptamana viitoare

Fara Autor | 04.08.2012

Pe aceeași temă

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Gandul.info, ministrul Administratiei, Victor Paul Dobre, ne ofera o idee despre desantul de masuri pe care il pregateste Guvernul saptamana viitoare pentru a atinge obiectivul demiterii lui Traian Basescu. In esenta, citind printre randuri, obiectivul este eliminarea a 1,3 milioane de romani de pe listele electorale, numar necesar pentru a atinge mult-doritul, de catre USL, cvorum pentru validarea referendumului de catre Curtea Constitutionala.

Pe langa cele peste 20 de milioane de euro cheltuiti cu ocazia referendumului, contribuabilul roman va mai scoate din buzunar o suma inca neprecizata pentru un recensamant-fulger si instant in toiul verii

Mobilizare generala pentru "mini-recensamant"

Guvernul Ponta a început să lucreze la planul mini-recensământului populaţiei României, care are ca scop reactualizarea listelor electorale. De la comună, oraş şi până la judeţ, toate autorităţile locale trebuie să demareze aceste verificări, începând de săptămâna viitoare. Pentru asta, vor fi mobilizaţi de la directori de şcoală şi cadre didactice, până la poliţişti. Nu se ştie, deocamdată, cât va costa această operaţiune.

 

Pentru USL, miza acestui mini-recensământ, aşa cum l-a botezat premierul Victor Ponta este eliminarea de pe listele electorale permanente a peste 1,3 milioane de români (1.374.358), pentru a atinge cvorumul necesar demiterii lui Traian Băsescu, de 50% plus unul. Astfel, pentru atingerea cvorumului, ar fi nevoie ca lista electorală să cuprindă doar 16.918.105 români – relateaza Gandul.info.

 

Cetatenii romani din fara granitelor - impartiti in doua categorii

Ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, a explicat, in interviul pentru Gandul, cum va decurge acest proces şi cum vor bate primarii la uşa cetăţenilor. De asemenea, Dobre a lămurit problema românilor din străinătate, despre care iniţial s-a înţeles că ar risca să fie scoşi de pe listele electorale: sunt două tipuri de cetateni romani din afara tarii, unii rămân, alţii ies de pe liste – relateaza Gandul.

 

„Există o categorie cu paşaport CRDS. Aici avem o evidenţă precisă, de la Serviciul de Paşapoarte. Aceşti oameni nu sunt pe listele electorale permanente şi nu s-au aflat nici la referendum, însă conform drepturilor constituţionale, vin şi votează, dacă doresc să vină să voteze. Pot vota pe liste suplimentare, în străinătate. Noi vom verifica dacă se mai află vreunul pe listele permanente, dar de regulă ei sunt scoşi”, spune Dobre.

Restul românilor aflaţi în străinătate „rămân pe listele permanente”.

 

Cum va organiza Guvernul "mini-recensamantul"

Luni sau marţi, Guvernul va emite un act normativ prin care va explica în amănunt atribuţiile fiecărei autorităţi. Până pe 23-24 august, datele din teritoriu trebuie adunate şi trimise la Bucureşti, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor de la Ministerul de Interne. Pe 31 august, aceste date trebuie sa ajunga la CCR.

 

„Propunerea noastră este să se constituie colective la nivelul fiecărei secţii de votare şi acestea să facă verificări, inclusiv în teren, cu mers acasă. Dar nu este ca la recensământ, pentru că nu cerem date, doar verificăm. Sunt situaţii în care apar pe liste oameni care nu mai sunt”, spune ministrul Victor Paul Dobre, citat de Gandul.

 

Victor Paul Dobre a explicat pentru Gandul că, pentru centralizarea datelor acestui mini-recensământ, se va constitui o Comisie Naţională. La nivelul fiecărui judeţ şi al Primăriei Municipiului Bucureşti, vor exista comisii judeţene, iar la nivelul localităţilor (comune, oraşe, municipii) şi sectoarelor din Capitală, comisii locale.

„Aceste comisii vor organiza activitatea de verificare, care se va face aşa cum a cerut Curtea Constituţională: verificarea listelor electorale după care s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie”, a declarat Victor Paul Dobre.

Timpul prea scurt, de doar 20 de zile (pe 24-25 august autorităţile locale trebuie să aibă datele strânse), nu i se pare ministrului un impediment: „Până pe 31 trebuie să dăm un răspuns şi cred că dacă se organizează bine, se poate face”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22