Opoziția s-a unit și-l susține pe Marian Muhuleț vicepreședinte AEP la șefia Autorității Electorale

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2019

PNL, USR și PMP au propus un candidat unic la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) în persoana lui Marian Muhuleț, actual vicepreședinte al autorității, numit de președintele Iohannis.

Pe aceeași temă

Într-o adresă către secretarul general al Camerei Deputaților, partidele din Opoziție l-au propus pe actualul vicepreședinte, Marian Muhuleț, la șefia AEP, relatează G4Media.ro.

Propunerea comună a PNL, USR și PMP vine ca o contrapondere la candidatul susținut de PSD pentru șefia Autorității Electorale, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, în prezent secretar general al AEP și fost vicepreședinte, alături de Muhuleț, până la începutul anului trecut.

Negocierile cu celelalte partide de opoziție au fost purtate de liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Mitulețu-Buică a fost propus vicepreședinte al AEP în 2015 de către premierul de la acea vreme, Victor Ponta. El a fost desemnat luni candidat la funcția de președinte al instituției de către conducerea PSD, după retragerea din cursă a trezorierului partidului, Mircea Drăghici, bănuit de procurorii anticorupție că a deturnat banii primiți ca subvenție chiar de la AEP.

În ceea ce-l privește pe Marian Muhuleț, el lucrează în Cadrul Autorității Electorale Permanente de 12 ani, fiind numit prima oară în funcția de vicepreședinte în 2007 de către premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Cei doi candidați la funcția de președinte al AEP vor fi audiați azi la ora 13:00 de către comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca votul să fie dat, cel mai probabil miercuri, în cadrul unei ședințe de plen comun la ora 14:00.

Potrivit legii, președintele AEP este numit prin vot secret, cu jumătate plus unu din totalul senatorilor și deputaților, adică minimum 233 de voturi.

Votul pentru președintele Autorității Electorale Permanente va fi, practic, și o verificare a majorității pe care PSD-ALDE o au în parlament, în condițiile în care în ultimele săptămâni numeroși deputați social-democrați au plecat din partid. Un cuvânt greu de spus în alegerea șefului AEP în va avea Victor Ponta, al cărui partid, Pro România, a fost principalul beneficiar al dezertărilor din PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22