Oprea: Peste cateva luni, mandatul meu de senator se incheie, cazul isi va urma cursul

Dora Vulcan | 21.09.2016

Gabriel Oprea sustine, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca votul de acum 2 zile din Senat nu il face "imun in fata Justitiei, nu ma 'salveaza' de la ceva si nici nu inchide drumul dosarului pentru care DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale”. Ceea ce omite Oprea sa spuna este ca procurorii ar trebuie să administreze alte probe in dosarul pentru care Senatul a respins avizarea cercetarii sale penale.

Pe aceeași temă

 

 

 

„Peste doar cateva luni, mandatul meu de senator se incheie.  Peste doar cateva luni, asa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul isi va urma cursul normal in Justitie." Senatorul adauga ca "Asa cum am mai spus, ma consider nevinovat. Asa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzatie atat de grava sa fie atat de saraca in probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge in fata judecatorilor si sunt convins ca, asa cum nenumarate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate si suspiciunile procurorilor", spune acesta pe pagina proprie de facebook.

 

Senatul a respins, luni, cererea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a urmaririi penale a senatorului independent Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si vicepremier, acuzat de ucidere din culpa in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina.

 

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca votul de luni din Senat prin care a fost respinsa cererea DNA este "un vot politic care blocheaza justitia", adaugand ca in acest caz DNA nu poate sa stabileasca "raspunderea penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa", astfel incat "o mama ramane sa astepte".

 

 

Mesajul integral postat de Gabriel Oprea pe Facebook:

 

Pentru ca votul din Senat a starnit foarte multe discutii, vreau sa clarific doua lucruri.

 

In primul rand, acest vot nu ma face imun in fata Justitiei, nu ma "salveaza" de la ceva si nici nu inchide drumul dosarului pentru care DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale. Peste doar cateva luni, mandatul meu de senator se incheie. Peste doar cateva luni, asa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul isi va urma cursul normal in Justitie. Spun asta pentru cei care, din nestiinta sau din interes, afirma - in mod total gresit - ca, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge in instanta. Va reamintesc faptul ca procurorii au asteptat aproape un an ca sa faca acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis sa mai treaca inca 3 luni pana cand va ajunge in fata judecatorilor. Atat si nimic mai mult.

 

In al doilea rand, motivul pentru care am cerut colegilor sa nu incuviinteze solicitarea DNA este suspiciunea ca acest dosar nu vizeaza infaptuirea Justitiei, ci mai degraba a unor jocuri de alta natura. Cred ca este menirea Senatului sa atraga atentia, inclusiv prin vot, asupra faptului ca exista astfel de suspiciuni cu privire la modul in care se fac dosarele si ca aceste semne de intrebare afecteaza nu doar drepturile si libertatile individuale, ci si increderea oamenilor in institutii, in general si in Justitie, in special. Ar mai fi de precizat faptul ca in acest dosar, Senatul a cerut, la inceputul anului, urmarirea penala pentru abuz in serviciu si pana in acest moment nu a fost data nicio solutie.

 

Potrivit art.109 alin.2 din Constitutie, Senatul nu incuviinteaza urmarirea penala ceruta de procuror, ci are dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor. Este un drept si nu o obligatie! Aceasta implica o apreciere si o responsabilitate din perspectiva legii penale si a celei procesuale penale.

 

Asa cum am mai spus, ma consider nevinovat. Asa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzatie atat de grava sa fie atat de sarac in probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge in fata judecatorilor si sunt convins ca, asa cum nenumarate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate si suspiciunile procurorilor. Iar atunci cand judecatorii imi vor da dreptate, ma intreb daca cineva va plati, totusi, pentru calomniile, injuriile si ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-a produs.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22