Oprea va fi cercetat în continuare de DNA. Dosarul nu se transferă la Parchetul General

Iulian Popescu | 14.02.2016

Fostul ministru al Internelor și vicepremier Gabriel Oprea va fi cercetat în continuare de către procurorii anticorupție, întrucât DNA a respins memoriul prin care acesta solicita ca dosarul coloanelor oficiale să fie transferat la Parchetul General.

Pe aceeași temă

 

În memoriul cu cererea de transfer Oprea susținea că DNA nu are competența de a investiga dosarul său. Solicitarea a fost făcută când Tiberiu Nițu, și el acuzat în dosar, mai era procuror general al României.

 

În dosarul coloanelor oficiale, cei doi sunt acuzați că au beneficiat ilegal de escortă din partea Poliției Rutiere.

 

Oprea este acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea excesivă a coloanelor oficiale. Reamintim că poliţistul Bogdan Gigină a murit după ce a avut un accident de motocicletă în timp ce îi deschidea drumul fostului ministru într-una dintre aceste deplasări.

 

El mai este acuzat de DNA şi pentru faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, pe atunci procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

 

Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015. Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.

 

Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.

 

Plenul Senatului a decis la începutul lui februarie ca Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, scorul fiind de 102 voturi ”pentru” si 30 de voturi ”contra”.

 

DNA spune ca Gabriel Oprea ar fi fost insotit de politia rutiera in cvasitotalitatea deplasarilor sale - 1607 deplasări - fara sa existe conditii legale pentru asta. Numarul deplasărilor cu coloana oficiala efectuate de fostul ministru ar fi de 3 ori mai mare decât numărul celor realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, ultimii doi avand insa dreptul, conform legii, la însoțire permanentă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22