Opt comune din județul Timiș au fost carantinate peste noapte, circulația oamenilor fiind limitată

Laurentiu Gheorghe | 05.11.2020

Cele 8 localități care se află în vecinătatea Timișoarei au intrat în carantină miercuri seară, locuitorii trezindu-se dimineață că au nevoie de declarații pe proprie răspundere pentru a merge la serviciu.

Pe aceeași temă

Locuitorii acestor comune s-au trezit dimineață că au nevoie de legitimații de serviciu sau de declarații pe propria răspundere pentru a merge la serviciu în oraș, iar modelul documentului publicat după-amiază de prefectură cuprinde motivele pentru care se poate ieși din zona carantinată, între care și participarea la nuntă sau botez, scrie G4Media.ro.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a trimis, miercuri, către Comitetul Național pentru Situații de Urgență propunerea de a institui carantina în localitățile Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Pesac, care au o rată de infectare de peste 8 la mia de locuitori.

Autoritățile județe au propus ca măsura să intre în vigoare de la miezul nopții de joi spre vineri, pentru o perioadă de 14 zile, însă ordinul semnat miercuri seara de secretarul de stat Raed Arafat a instituit carantina de joi dimineață de la ora 5.00. Mai mult, decizia a fost anunțată de Prefectura Timiș către presă joi la ora 3.30, scrie Opinia Timișoarei.

Șase dintre localitățile carantinate sunt comune periurbane, celelalte două, Fibis și Pesac, fiind situate la circa 40 de km de Timișoara.

Astfel, joi dimineata, zeci de mii de oameni s-au trezit in carantină din cauza bâlbâielilor autorităților.

Au fost instituite filtre de circulatie la toate intrarile si iesirile din comunele carantinate, incepand cu ora 5.00, în aceasta dimineata. Cei care ieseau sau intrau in comunele suspuse carantinarii au fost instiintati ca au nevoie de adeverinte / legitimatii de serviciu valabile pentru a merge la lucru. Nimeni nu a fost amendat, iar oamenilor li s-a pus in vedere ca trebuie sa le aiba asupra lor pentru a putea parasi localitatile, potrivit presei locale.

„Facem precizarea că la părăsirea zonei de carantină se va prezenta forțelor de ordine legitimația de serviciu (pentru instituțiile bugetare) sau adeverința de salariat eliberată de angajator, ștampilată și semnată de către acesta, ori, după caz, declarația pe proprie răspundere. În cele două situații sunt vizate persoanele care domiciliază pe raza comunelor carantinate și desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, sanitar-veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentației cu apă, comunicațiilor transporturilor și activităților cu caracter religios, doar pentru situații excepționale care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale”, se arată în comunicatul prefecturii în care este anunțată intrarea în carantină a celor opt localități.

În cursul după-amiezii, prefectura Timiș a publicat și modelul declarației pentru a ieși din localitățile carantinate, care poate fi scrisă și olograf. Conform acesteia, oamenii pot părăsi aceste localități inclusiv pentru a participa la evenimente precum nunta sau botezul.

Ce motive pot fi invocate pentru a ieși din localitățile aflate în carantină:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

 • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; urgențe medicale;

 • deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

 • deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

 • deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

 • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

 • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

 • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

 • participare la programe sau proceduri în centrele de tratament;

 • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

 • elevii care au domiciliul în zona carantinată și care urmează cursurile unor unități de învățământ din alte unități administrativ-teritoriale pentru care nu sunt dispuse măsuri de carantină zonală;

 • participarea la evenimente în familie (botez, cununie, inmormântare);

 • alte motive justificative precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Majoritatea acestor localități sunt în zona periurbană, iar majoritatea locuitorilor acestora își desfășoară activitatea în municipiul Timișoara, care nu este în carantină.

Potrivit portalului Primăriei Timișoara, în municipiu rata de infectare a ajuns joi la 6.51 la mia de locuitori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22