Orban continuă atacul împotriva CCR: Decizia e aproape un îndemn la anarhie, la încălcarea legilor

Laurentiu Gheorghe | 07.05.2020

Premierul Orban continuă criticile la adresa Curții Constituționale care a anulat practic amenzile pentru nerespectarea măsurilor dispuse în timpul stării de urgență: „este o decizie anticonstituțională”.

Pe aceeași temă

„Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot să înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”, a declarat joi Orban. Acesta susține că se va reveni la vechile amenzi. Însă nu explică modul în care se poate reveni la vechile amenzi, deoarece art.28 din OUG 1/1999 care le reglementa a fost declarat neconstituțional.

Premierul a mai spus că se pot aplica amenzile în vechiul cuantum, deși a fost declarat anticonstituțional articolul din ordonanță care a modificat o ordonată anterioara care la randul ei a fost declarată în parte neconstituțională.

"Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli și faptul că s-a luat această decizie a Curții Constituționale nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență", a spus Orban.

Acesta spune că "a fost declarat neconstituțional un articol al unei Ordonanțe de urgență care a modificat o ordonanță de urgență anterioară, declararea ca neconstituțional articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi".

Orban a mai afirmat că i se pare o "decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept dată în favoarea minorității care nu a respectat regulile și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului".

Revenirea la vechile amenzi este totuși pusă sub semnul întrebării chiar de către judecătorii de la CCR care nu au lămurit acest aspect. Curtea Constituțională a stabilit în primul rând că art. 28 din OUG nr.1/1999, adică cel care stabilea că se dau amenzi pentru nerespectarea regulilor din situație de urgență, este neconstituțional. În forma inițială, cea din 1999, se prevedea că "nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1) constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei (200 RON) la 5.000.000 lei (500 RON)".

A venit apoi Guvernul Orban cu OUG 34/2020 care prevedea printre altele modificarea art. 28 din OUG 1/1999 astfel: Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

În situația în care CCR a declarat neconstituțional art 28 din OUG 1/1999 nu mai pot fi puse în aplicare nici vechile amenzi. Aceasta înseamnă că sunt neconstituționale amenzile indiferent de cuantumul lor. CCR susține că este neconstituțional art 28 din OUG 1/1999 din cauza sintagmei ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie”. Stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, spune CCR.

În al doilea rând, CCR spune că OUG 34/2020 care completează OUG 1/1999 este neconstituțională în integralitatea sa, fiindcă ar fi trebuit să fie lege adopată în Parlament, nu OUG, pentru a putea restrânge unele drepturi și libertăți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22