Orban: Dăncilă n-ar trebui să mai facă nominalizări de comisar european fără acordul președintelui

Dora Vulcan | 26.09.2019

Liderul PNL, Ludovic Orban, îi cere premierului Viorica Dăncilă să nu mai facă alte propuneri de comisar european fără „consultarea şi acordul Preşedintelui României”.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban a făcut declarația după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI pentru funcţia de comisar european din motive care pun sub semnul întrebării integritatea sa.

„Propunerea Guvernului condus de Viorica Vasilica Dăncilă pentru funcția de comisar european în persoana Rovanei Plumb a făcut România de rușine în Europa, spune președintele PNL într-un comunicat remis presei joi.

„În ciuda repetatelor solicitări din partea noastră de a retrage candidatura total nepotrivită a Rovanei Plumb, Viorica Dăncilă s-a încăpățânat să susțină o fidelă executantă a ordinelor de partid promovată de Liviu Dragnea în cea mai importantă funcție destinată României la nivel european.

Votul de astăzi al Comisiei juridice din Parlamentul European reprezintă un dezastru pentru actualul Guvern, care a ignorat toate avertismentele primite din partea partenerilor europeni”, spune Orban.

El amintește că, încă de la început, a fost contestată candidatura Rovanei Plumb din cauza problemelor de integritate, după ce PSD a blocat în parlament ancheta penală.

”La aceasta s-au adăugat contradicțiile din declarația de avere și interese, precum și incapacitatea de a demonstra cheltuirea legală a unor sume de bani declarate ca împrumuturi în campania pentru europarlamentaremai spune liderul PNL.

„Solicit premierului Dăncilă să nu mai facă nicio altă nominalizare comisar european fără consultarea și fără acordul Președintelui României, precum și cu respectarea obligațiilor impuse de Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, respectiv audierea în Parlamentul României a candidatului propus”, spune Ludovic Orban.

***

Candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe Transporturi a fost respinsă joi cu largă majoritate: 15 voturi „împotriva”, 6 „pentru” și 2 abțineri.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese irevocabil în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, scrie Mediafax, citând surse europene.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, au adăugat sursele citate.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că Rovana Plumb a fost respinsă de către Comisia Juridică din Parlamentul European. „Urmează ca președintele Parlamentului European să-l informeze pe președintele Consiliului European, pentru a solicita o nouă candidatură din partea României”.

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.

Potrivit Politico.eu, un europarlamentar francez, Marie Toussaint unii dintre comisarii desemnați au furnizat declarații de avere ”contradictorii cu declarațiile anterioare”, motiv pentru care li s-au cerut explicații. În cazul lui Plumb, ”există o diferență semnificativă între cea prezentată nouă și cea dată în România”, a spus Toussaint.


În declarația de avere, Rovana Plumb apare că a împrumutat, în 2019, de la Elena Loghin 800.000 de lei, ce ar urma să îi returneze până în 2021. Pe de altă parte, reprezentanta PSD a împrumutat partidul, tot cu 800.000 de lei, pentru campania pentru europarlamentare de anul acesta.


În document este menționat și un împrumut de 800.000 de euro luat de la o bancă, scadent în 2030. Ea a raportat că anul trecut a avut venituri de aproximativ 140.000 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22